Отгледаните оранжерийни зеленчуци през 2018-та с 28% повече

Отгледаните оранжерийни зеленчуци през 2018-та с 28% повече

Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи годишен ръст от 28,1% за 2018 г. в размер на 130,9 хил. тона. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) в Пловдив.

Експертите дискутираха по темата: „Интегрирана растителна защита в оранжериите“. Заместник-министър Кръстева съобщи, че към момента общата оранжерийна площ в страната е 916 ха.

„Заявените площи с оранжерийно производство в кампанията по Директни плащания за 2019 г. са в размер на 765 ха, а през 2015 г. те са били 588 ха“, посочи тя, цитирана от пресцентъра нта Министерство на земеделието, граните и горите. По думите ѝ, оранжерийното производство дава възможност за по-продължително, устойчиво и ритмично снабдяване на пазара с прясна продукция.

Кръстева коментира и дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Тя поясни, че до края на годината трябва да бъдат готови трите SWOT анализа.

„Единият вече беше представен и скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив“, каза още Кръстева и добави, че се надява заедно с бранша да се вземат правилните решения за модерно, конкурентоспособно и устойчиво земеделие.

От МЗХГ уточниха, че в първия по рода си семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция участие взема и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева, която информира, че 2020 г. е обявена за година на растителното здраве. „Темата на днешния семинар е изключително важна, тъй като растителната защита е сред основните проблеми на всички производители“, каза още тя.

Председателят на управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов пое ангажимент да организира подобни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.