Спад на контрабандата с цигари (ОБНОВЕНА)

Спад на контрабандата с цигари (ОБНОВЕНА)

Делът й е най-ниският за последните 10 години

С 0,4 на сто до 3,4% е паднала контрабандата с цигари през второто тримесечие на 2019 г спрямо първото и е най-ниско ниво за последните почти 10 години. Това сочат резултатите от проучването на база на празни кутии на Инициатива "Срещи незаконната търговия".

На годишна база за цялата страна

понижението на дела на цигарите пласирани на черно е с 1,3 на сто.

В периода от началото на юли до края на септември най-голям дял от 8% на цигарите непредназначени за вътрешния пазар от големите областни центрове е град Велико Търново, следван от Русе - с 6 на сто. След тях се нареждат Пловдив - 5,9%, Плевен - 4,8%, Враца - 4,7%, Стара Загора - 4,3%. В столицата делът е 2,3 на сто.

От селищата разположени близо до границата безспорен лидер с дял от 39% на намерените празни кутии без български бандерол е Свиленград, като спрямо първото тримесечие има ръст от една десета. В Кюстендил нивото е 6,7% или с 2 на сто повече. В Дупница този дял е 6%, а в гр.Сандански - 5 на сто. Доста по-добре стоят нещата в Монтана - 2,7% и Димитровград - 1%.

По думите на Вержиния Джевелекова, представител на една от фирмите, участващи в Инициатива "Срещи незаконната търговия"

България остава страната с най-нисък дял


на контрабандните цигари държави в Европа, където се правят проучвания на база на празните кутии.

Премиерът Бойко Борисов, който взе участие в представянето на резултатите, припомни как преди години най-лесният начин за незаконни доходи са били именно контрабандните цигари. „От един тир за ден разпродаден по пазарите се изкарваха по 300 хил. евро черни пари

и те се използваха за корупция


и развращаваха цялата политическа класа, съдии, прокурори, полицаи, граничари, митничари“, добави той. „Митниците и МВР са задържали 62,6 т нелегален нарязан тютюн. Колегите ми от Унгария и Словакия благодариха за успешното сътрудничество с българските служби за борба с организираната престъпност, дали възможност да бъдат разкрити немалко нелегални фабрики за цигари в тези страни“, обясни още Борисов. По думите му, след силните акции на българската полиция и митниците срещу производство на незаконни цигари, контрабандистите са видели, че у нас нямат шанс, са започнали да местят цеховете си в други страни от Европа, като са стигнали чак в Испания.

„Имаме успех не само при цигарите“, подчерта Борисов. „При туризма имаме спад с 20%, но приходите от облагането на алкохола се увеличиха с 10%. Това стана възможно след като сложихме на 24-часово непрекъснато наблюдение дестилационните колони във винпромите. В момента се работи и така да стане с горивата. Докато въведем тази система, тол системата върши прекрасна работа. Пред входовете на всички

рафинерии сме наредили колите на тола и снимат всичко.


Приходите в бюджета от облагането на горивата отидоха нагоре. За това сме дали 30 милиона повече за театрите и за културата. От подобни мерки стотици милиони е ефектът за бюджета и за българските граждани. Преди години делът на контрабандата на цигари у нас бе 34%, а сега 3,4% и това е символично. Тоталното наблюдение и политическата воля и на прокуратурата, и на службите дават своите резултати.

На нас парите ни трябват за бюджета, за да може

България да продължи с ръста на икономиката


и да е конкурентоспособна на Балканите“, подчерта министър-председателят.

Борисов припомни, че с част от нарастващите приходите от успешната борба с контрабандата се финансират редица инфраструктурни проекти. В тази връзка той спомена изграждането на пътища около Търговище, Пловдив, Костинброд, участъка между Ботевград и Мездра. „Ако сте минали сега на околовръстното на София от „Младост“ до „Тракия“ ще видите как багерите работят. Всеки, който в неделя се прибира, знае колко часа се минава на кръстовището на Горубляне. Длъжни сме да го направим. „Хемус“ се строи усилено, за това трябва да се направи и околовръстното на Плевен, за да не блокираме града“, каза още той и добави, че догодина трябва да сме готови с пътя от Калотина до столицата и от Белград, през София до Истанбул да може да се пътува без един светофар. На „Струма“ вече влезнахме в планината за към Кресна. При тези мащабни проекти продължаваме да сме на излишък и да имаме над 10 милиарда фискален резерв“, добави Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.