Отчитането на електромерите става дистанционно

Отчитането на електромерите става дистанционно

По-високи глоби ще предложи енергийният регулатор

Постепенно въвеждане на дистанционно отчитане на електроенергията в реално време и незабавна реакция при аномалии са част от промените в контрола, готвени от ЧЕЗ. Нововъведението заради многото случаи на системни кражби е било обсъдено на заседание на Потребителския съвет към електроразпределително дружество.

По-стриктният контрол ще дава възможност да се повиши качеството на услугата за потребителите. Новите електромери е и първата стъпка към близкото бъдеще, когато

клиентите ще могат да произвеждат електроенергия за собствени нужди

Електромерите притежават сертификат по MID директива, която е задължителна за всички държави-членки на ЕС и са за напрежение според европейската норма, а именно между 207 и 253 волта. „Всички електромери, които се поставят, отговорят на стандартите в България и Европейския съюз и са снабдени с хардуерна и софтуерна защита, за да се гарантира най-високо качество на предоставяната услуга“, коментира Илиян Мутафчиев, директор „Мерене и управление на данните“ в ЧЕЗ.

По-високи глоби за крадците на ток ще предложи енергийният регулатор. Според новите правила, ако някой бъде хванат, че се е присъединил незаконно към мрежата

ще му се начисляват сметките за шест месеца назад, а не за три, както е сега

Според данните на най-голямото ЕРП у нас - всеки четвърти веднъж откраднал - повтаря. През 2018-та ЧЕЗ са хванали над 6600 кражби на ток - на бедни, богати, на домакинства и на фирми. Другите две енергодружества също търпят такива загуби. В Южна България EVN е установило над 2700 злоупотреби за около милион и 200 хиляди лева. а на североизток миналата година Eнерго-Про е засякло 3500 случая на незаконно ползване на ток за над 2 милиона и 500 хиляди лева.

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ са хванали собственици на луксозна къща в столичния квартал Драгалевци в кражба седем пъти за последните пет години. Краден ток ЕРП-тата засичат и в ресторанти, сладкарски цехове, развъдници. Рецидивистите рекордьори са с над 12 кражби. Според електроразпределителните дружества трябват по-високи глоби, за да стреснат крадците, защото иначе страдат изрядните с аварии. Кражбата на ток е престъпление по закон. Ако се случи за пръв път, нарушителят може да получи до 5 г. затвор и глоба до 15 хиляди лева. Повторната кражба се наказва с до 8 години лишаване от свобода и 20 хиляди лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.