Отчетът на президента Румен Радев и неговото вице Илияна Йотова им отне около час и половина, през което време президентът обяви, че ще продължава да отстоява правовата държава, да бъде бариера за лобисткото законодателство и да защитава българския интерес.

Така през 2019-та той наложил 7 вета на закони и сезирал Конституционния съд, където било необходимо. Той се похвали с инициираните консултации за промени в Изборния кодекс, активния диалог между граждани и институции, срещите покрай избора на главен прокурор, дебатът за промени в конституцията, приоритетите им за детското здраве, образованието, общините.

„Но нямам намерение да превръщам отчета си в самореклама, защото оценката ни я дава обществото. Но в днешната тревожна действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими“, допълни държавният глава. По думите той имал високи амбиции за успеха на страната, но пътят към това минавало през махане на „ровозите очила“.

Покрай хвалбите, че развитието на въоръжените сили са неотменим негов приоритет, Радев коментира, че новият изтребител е с орязани способности и трябва още работа за скок на доходите на военните. Дори изрази разочарование, че се отстъпило от консенсуса в КСНС за разсроченото плащане за самолетите, което според него можело да доведе до „нехармонизирано“ развитие и на останалите военни проекти.

Освен за отбраната, той разкритикува правителството, че са изпуснали възможността да надградят „практичните отношения“ с Москва и да договорят нова формула за доставките на газ. Той припомни срещата си с руския президент Владимир Путин,  където било формулирано понятието „взаимна изгода“ в отношенията ни с Русия. Намекна, че именно на неговите усилия отношенията ни с Китай пък са стигнали на ниво "стратегическо партньорство".

Относно приоритетите му за 2020 година, той акцентира, че те не са самоцел, а напоследък се задавали много важни въпроси и проблеми. Именно затова не пропусна да отбележи, че каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за подобряване на качеството на живот ще бъдат обречени, ако не се промени политическата система и начина на управление.

Сред проблемите, които изброи, са липсата на върховенство на закона, на свобода на медиите, лобистко законодателство, липса на прозрачност и отчетност управлението, еднолично разпределяне на бюджета, отслабване на институциите и суверенитета, опорочения изборен процес.  С промените в ИК искал 100 % машинно гласуване, а с поправките в конституцията – повишаване на независимостта  и прозрачността на съдебната власт.

Ще работи и за подобряване баланса между институциите, но ще продължи да посочва институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган, каза още Радев.

Той обясни, че президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики, но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията и той ще работи в тази посока. Даде за пример демографската катастрофа, имаме ли амбиция да развие конкурента икономика на бъдещето или амбициите ни свършват до страна, разпределител на газ.

Радев посочи, че има нужда от реформи и да се инвестира в човешкия капитал. Именно затова в КСНС ще търси консенсусни решения за законодателни, финансови и организационни механизми в три области – образование, детското здравеопазване и стимулите за младите семейства. Трябвало да се търсят и начини за повишаване доходите и на пенсионерите

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък писка асоциация на българските общности зад граница, промяна в правилата за даване на БГ гражданство  заради произход, като се въведе задължително изискване за владеене на български език, познания по държавното ни устройство и история. През 2019-та не са удовлетворили нито една молба за политическо убежище, помилвали са само 2-ма затворници, а разрешенията за БГ гражданство са 9000. Относно помилванията, тя открои нова тенденция - молбите са все от извършители със средно образование, а не малообразовани, след употреба на алкохол или зависимост от хазарт. Тя поиска и регистър на завършилите у нас от бг диаспората. Накрая заяви, че връщането на доверието в институциите преминава през техният рестарт. Йотова настоя за по-активна роля на държавата за признаване на българското малцинство в Косово, както и в преговорите за европейското бъдеще на Западните Балкани.

Какво коментира Радев по други актуални теми, в това число искането на главния прокурор Иван Гешев към КС за имунитета на президента, четете тук.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Скандал в Темида заради делата в извънредно положение

Председателите на Софийския районен съд, Софийския градски съд и Софийския апелативен съд  излязоха с безпрецедентно становище до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във връзка с извънредното положение.

Зам.-шефът на НС Емил Христов дари 100 PCR теста за коронавирус

Зам.-шефът на НС Емил  Христов, който е и общински ръководител на структурата на ГЕРБ в Стара Загора, осигури чрез лични средства 100 PCR теста за диагностициране на коронавирус. Тестовете са за вирусологичната лаборатория в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора, съобщиха от ГЕРБ. 

Депутат от ГЕРБ с кампания за защитни средства за джипитата в Плевен

Народният представител от ГЕРБ Пламен Тачев инициира кампания „Да спасим живот заедно“. Целта й е да се осигурят защитни и дезинфекциозни средства за всичките лични лекари в област Плевен, които работят на първа линия срещу коронавируса, съобщиха от ГЕРБ.