За четвърти пореден месец във Варненска област се отчита спад в равнището на безработицата. Данните през май, 2019 г. сочат рекордно ниските 3% .

Броят на регистрираните безработни в края на месеца е бил 6 652, с 1 097 по-малко спрямо същия  период на м.г. В сравнение с предходния месец се отчита спад на равнището на безработица с 0,3 процентни пункта, а регистрираните безработни са със 775 по-малко.

Само за Варна броят на регистрираните безработните е 3 313 души. Равнището на безработица в града е 1,9%, с 0,2 процентни пункта по-ниско спрямо предходния месец. На годишна база, спрямо същия пероид на м.г., се отчита спад с 0,2 процентни пункта на равнище на безработица и с 374 безработни по-малко.

На работа във Варненска област са постъпили 1 352 безработни. На първичния трудов пазар реализация са намерили 95,4% от общия брой започнали работа. През май 2019 г. продължиха и действията за устройване на работа на безработни от уязвимите групи на пазара на труда.

В заетост са включени 196 младежи до 29-годишна възраст и 52 продължително безработни с регистрация в бюрата по труда над 1 година, както и 246 безработни над 50 години. През май т.г. в бюрата по труда в областта са заявени общо 1 729 работни места. На първичния пазар са обявени 1 619.

Най-много -1001 от заявените работни позиции са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, следвани от търговията с 262 работни места, преработваща промишленост  - със 100, строителство - 88, административни и стопански дейности – 45 и др.

По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са обявени 110 работни места, като за всяко едно са се конкурирали средно по двама безработни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Във Варна за 2 години са установени 4300 трошки, 1617 са премахнати

Констативни протоколи за 4300 излезли от употреба моторни превозни средства, които не са в движение, имат стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед, са издали през последните 2 години екоинспекторите от ОП „Общински паркинги и синя зона“ във Варна.

Куриоз: Спасена от удавяне се жалва, че насила е извадена от морето

За куриозен случай на „Златни пясъци“, при който спасена от удавяне туристка се жалвала в полицията, че насила е извадена от морето, разказа д-р Иван Иванов- управител на ДКЦ „Света Климентина“ и шеф на медицинските екипи, които от 15 години спасяват живота на курортистите по варненските плажове.

Oбследват с резистограф дърветата в Морската градина

Дърветата в Морската градина на Варна ще бъдат внимателно обследвани с резистограф. Със специална машина ще може да се установява реалното състояние на едрогабаритната растителност в парка, съобщи управителят на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, Стоян Аргиров.