Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Всяка година на 1 декември светът отбелязва борбата с ХИВ/СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. На тази дата се насочва вниманието към проблемите на ХИВ/СПИН и се подчертава необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ.

Всяка година на 1 декември светът отбелязва борбата с ХИВ/СПИН. Тази година мотото на кампанията на ООН за СПИН (UNAIDS) е „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“.

От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

Според експертите на UNAIDS светът е застрашен от разширяващ се списък от пандемии. С навлизането в третата година от пандемията от COVID-19, ние също навлизаме в петото десетилетие на пандемията от СПИН. Действията, от които се нуждаем, за да сложим край на СПИН, също ще ни помогнат да спрем бъдещите пандемии. Становището на Световната здравна организация (СЗО) е, че ХИВ остава основен проблем за общественото здраве, който засяга милиони хора по света. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права са сред неуспехите, които позволиха на ХИВ да се превърне и остане глобална здравна криза. Сега COVID-19 изостря тези неравенства и поставя редица трудности при предоставянето на услугите, което поставя предизвикателства в живота на част от хората, живеещи с ХИВ. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.