0

Н а днешния ден от 2005 година насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая. Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум през 2004 година в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде обявена за Международен ден на чая.

 

-       

На днешния ден от 2005 година насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая. Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум през 2004 година в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде обявена за Международен ден на чая.

 

-       

Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел - популяризирането на чая като напитка. Изборът на датата също не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия". А на 16 декември, в края на 18-и век, в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.