¼ от забавачките извиняват  с бележка отсъствията  от предучилищна (ТЕМАТА)

¼ от забавачките извиняват с бележка отсъствията от предучилищна (ТЕМАТА)

Министърът е издал заповед за 11 общини

За 11 общини просветният министър Красимир Вълчев е издал заповеди, с които децата в задължителна предучилищна възраст могат да отсъстват от детска градина или училище по решение на родителите и отсъствията им след това да бъдат извинени. Това съобщиха от образователното министерство за „Монитор”. Заповедите са от края на миналата седмица, като от данни на НСИ пък става ясно, че от всички над 1800 детските градини у нас над 450 от тях се намират на територията на тези 11 общини. Това означава в ¼ от забавачките отсъствията в предучилищните групи могат да се извиняват с бележка до директора от родител.

Възможността се въведе през учебната 2020 – 2021 година във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната. Така децата, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина или училище в област, попадаща в червена или в оранжева зона, могат да отсъстват


по желание на родителя след писмено уведомяване на директора

Отсъствията им обаче са допустими за определен период, посочен в заповед на просветния министър, издадена за конкретна община. Нормативният документ се издава след предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция, областния или общинския координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 и/или карантинирани жители. Заповедта се отнася за общината, т.е. за всички населени места, които са част от нея.

До момента в МОН са постъпили заявления от 11 общини и за всички тях са издадени заповеди. Те са Бургас, Видин, Гърмен, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Симитли, Столична община, Струмяни и Трявна. За всяка община е позволен различен срок, най-дълъг е периодът за Пловдив - до 3 януари, а за София и Видин - до края на декември 2020. До края на седмицата вкъщи могат да останат малчуганите в предучилищна от Плевен, а тези от Симитли, Струмяни и Русе – до края на месеца. В община Перник отсъствия се извиняват до 4 декември, в Трявна до 6-и, в Бургас до 13-и, в Гърмен до 24-и.

Областният медицински съвет в община Шумен във вторник препоръча на кмета при необходимост да направи мотивирано предложение до министъра на образованието и науката за издаване на заповед, която да даде възможност за отсъствие на деца от детските градини по преценка на родителя.

Направените от малчуганите отсъствия трябва да са по уважителни причини. „Децата (само тези, за които предучилищното образование е задължително) могат да отсъстват от детска градина/училище през целия период, определен в заповедта на министъра”, посочват от МОН. От там дават пример, че дете от Пловдив може да отсъства до 3 януари по решение на родителите, тъй като заповедта е за периода от 16.11.2020 г. до 03.01.2021 г.


Това не му отнема правото да посещава


а му дава право да отсъства и тези отсъствия да бъдат извинени, подчертават от образователното министерство. В общините, за които няма издадена заповед, малчуганите в предучилищна възраст имат право на до 20 извинени отсъствия по уважителни причини. „За децата, за които предучилищното образование не е задължително, въпросът с отсъствията се решава от съответната община”, допълват от там.

В столичната детска градина ДГ №99 „Брезичка” има пет подготвителни групи - две трети и три четвърти. „Във всяка от групите има по 1-2 деца, чиито родители подадоха молби да бъдат освободени”, обясни директорката Иванка Харбалиева. Тя допълни, че очаква в едната от третите предучилищни групи отсъстващите с бележка от родител да бъдат малко повече –пет малчугани. Молби се пишели от майки и татковци, които имат по-малко дете и не работят и затова могат да се грижат за него, или пък такива, които се страхуват хлапето да се разболее или да пренесе вируса вкъщи. Директорката на детската градина подчерта, че имат добри взаимоотношения с родителите и при желание от тяхна страна могат да подпомогнат малчуганите да не изостават с материала. „Всяка група има вайбър група с всяка от тях. Там се публикуват материалите, които учителите взели за деня и родителят вкъщи вижда докъде са стигнали. Имаме уговорка да им предоставим образователните книжки и те могат да ги попълнят с децата”, сподели Харбалиева.

Директорът на една от най-добрите детски градини в Пловдив „Славей” в район „Северен” Любка Биволарска е на мнение, че не е масова психоза сред родителите децата им в предучилищните групи да отсъстват от занятия поради семейни причини. „Има, разбира се, такива деца, чиито родители се притесняват от Ковид епидемията и ги освобождават от присъствия, оставят ги вкъщи, въпреки че са асимптомни”, коментира тя. Биволарска обясни, че родителите на общо 10-12 деца са подали заявления до директора, че по семейни причини няма да си пуснат децата в следващите 10 дни на задължителната забавачка. "Някои от тези родители си правят от бързите тестове и въпреки че са им отрицателни, а и самите те нямат симптоми, за всеки случай решават да си оставят децата у дома.


Имаме в групите по 20-22 деца, които редовно идват


на детска градина и с тях работим", каза още тя. По думите й в ДГ "Славей" в момента нямат болни от Ковид сред персонала. Само една контактна на болен служителка имаме и тя е под карантина, обясни още Биволарска.

КЗП: Частните градини да удържат само част от таксите

Петя Кръстева

Родителите, чиито деца посещават детска градина, се оплакаха в социалните мрежи, че са принудени да плащат пълна такса, въпреки че хлапетата им не ходят заради усложнената епидемична обстановка. Майка обяснява, че помолила забавачката да пращат материали и да намалят таксата с 60%, както било заложено в договора при локдаун, но от там й отвърнали, че нямало причина без заповед от министър и причина малчуганите да не ходят на градина.

По думите на Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите (КЗП) ведомството продължава да поддържа становището, с което излезе съвместно с образователното министерство при появата на първите подобни сигнали в началото на пандемията. То гласи, че въпреки преустановяването на учебната дейност, институцията продължава да има задължителни разходи, които трябва да покрива - поддръжка, хигиена, заплати, данъци, осигуровки.

“Oчевидно е, че даден процент от таксите би трябвало да се удържат”, категоричен бе той, като допълни, че жалби във връзка с частните детски градини и училища са получавани последно по време на извънредното положение, в периода март – май. На фона на всички жалби в момента обаче те са единични бройки.

Той поясни, че КЗП не извършва регулярни проверки от подобно естество, а такива се назначават едва когато бъде подаден сигнал.

„Доколкото ми е известно в закона няма предвидена административна санкция спрямо субектите“, обобщи експертът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.