В Сливен търсят лекари-доброволци, алармират за нов пик

В Сливен търсят лекари-доброволци, алармират за нов пик

За спешна необходимост от лекари-доброволци, които да подпомогнат работата на колегите си от инфекциозното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, в условията на нов пик от заразени с коронавируса, алармираха от Сливен.

След проведено в сряда извънредно заседание на кризисния щаб областният управител Чавдар Божурски заяви:    „Статистиката за заболелите и анализът показват, че към момента не е овладяна ситуацията и че има пропуски в организацията и извършвания контрол. Това налага нуждата от допълнителни мерки. През миналата седмица в областа са били регистрирани 53 нови случаи на заразени при 32 преди това. Буди тревога броят на инфектираните лекари, здравни специалисти и лица от медицинския персонал  – 39 души /сред общо 174 положителни за Ковид-19 лица от началото на епидемията в областта/.  Положителни тестове са дали  9 лекари, 16 медицински сестри, 1 фелдшер и 13 души санитари и помощен персонал. Особено тревожно е, че част от медиците идват от неработещи с COVID 19 лечебни заведения.“

Божурски сподели, че със заразени на практика работят само две от общо четирите болници и настоя за разкриване на допълнителни легла в частните  МБАЛ „Хаджи Димитър“ и МБАЛ „Царица Йоанна“, където да се разкрият триажни отделения.

 Участниците в заседанието са се обединили около мнението, че масовото карантиниране и стриктният контрол за спазване на карантината трябва да бъдат възобновени.

Заразените лица, които са с леки форми на клиничната картина, е необходимо да бъдат поставяни под домашна карантина, под наблюдението на общопрактикуващ лекар и РЗИ. 

Набирането на доброволци ще става със съдействието на БЛС, ще се търси съдействие от МЗ за командироване на специалисти от други райони на страната.

Представители на болничните заведения и на лекарската колегия препоръчаха на директора на РЗИ – Сливен да организира по-широк обхват на епидемиологичните проучвания, тъй като двете работещи с Ковид-19 болници нееднократно са приемали и приемат за лечение инфектирани пациенти, които дни преди това са били приети и изписани от неработещи с инфекцията лечебни заведения.

Пред директора на РЗИ – Сливен е бил  поставен и въпросът за осъществяването на стриктен контрол за дейностите по дезинфекция и използване на лични предпазни средства от лекарите и персонала в болниците, които не лекуват пациенти с коронавирусни инфекции.Отправена  била препоръка  за ежедневно, а не - спорадично, информиране на обществото за броя на новите случаи на Ковид-19, излекуваните пациенти и епидемичната обстановка в Сливенска област.  

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.