0

В сички говорят за печалба и пари. При шафрана не може да го засадиш и да очакваш, че още първата година ще спечелиш.

Всички говорят за печалба и пари. При шафрана не може да го засадиш и да очакваш, че още първата година ще спечелиш.

Това е дългосрочна инвестиция, казва производителят на био шафран Стоян Дурков, който има пет декара в Девин в Родопите.

През втората година обаче, ако стопанинът полага добри грижи, може да се добие килограм сух шафран от декар. Цените на изсушените шафранови близалца, които са всъщност ценната част от растението, варират в широки граници – от 17 до 30 лева. Зависи от качеството и как е гледано растението. Цената на Дурков, който се грижи за стапанството си по биологичен начин със своята съпруга, е 35 лева за грам на дребно. „Това е цената на моя труд“, посочва той.

Интерес

Интересът към отглеждането на шафран у нас е голям и се засилва всяка година. Пазарът обаче все още не е развит и всеки се спасява поединично. „Всеки си търси канали, връзки, фирми. Много хора гледат шафран, но реализацията после е трудна“, казва Дурков. Самият той успява да пласира продукцията си на фермерските пазари. Ходи и по различни изложения в страната и чужбина. По думите му, хората купуват шафрана не само като подправка в кухнята, но и като билка. Последният тип купувачи дори били напоследък повече. Шафранът помага за нормализиране на кръвното, има противоракови свойства, действа и като антидепресант. „Скоро разбрах от един лекар, който е мой клиент, че шафранът е единственото нещо, което възстановява макулата на окото“, посочва Дурков, който напоследък прави и ароматни сапуни с шафран, които основно изнася за Испания.

Срокове

Шафранът се сади цяло лято. Луковиците спят от края на май до началото на септември. През това време може да се манипулира с тях – могат да се вадят, да се разсаждат. В началото на септември луковиците се събуждат, зелената маса пробива нагоре. Октомври-ноември, в зависимост от времето, цъфти в продължение на месец. Шафранът е многогодишно растение и луковиците трябва да се пресаждат на три-четири години.

В момента интернет е пълен с обяви за луковици на шафран. Цената варира, може да е на брой, може и на килограм. Бройката върви по 20-50 ст., килограмът – по 20-30 лева.

„Аз продавам на килограм, на бройка ще е по-скъпо за клиента. Има малки, средни, големи. По-големите цъфтят веднага, по-малките на следващата година. Аз предлагам на клиентите да взимат микс, за да може едните да цъфтят сега, другите догодина и всяка година да се увеличава добивът“, казва Дурков.

Норма

По думите му, така, както той сади, на него са му нужни около 120 кг луковици за един декар. “Но не може да купиш за 3 хил. лв. луковици и наесен да чакаш печалба. Това няма как да стане. Първата година луковицата е стресирана, тогава и добивът е най-малък. Втората година е в пъти повече, третата още повече и т.н. На четвъртата година вече имате и луковици да продадете, и голяма реколта. Да говорим за печалба през първата година - това няма как да стане. Специално в нашето стопанство на третата година излязохме от нула. Натам вече се печели“, посочва Дурков.

Беритба

Най-добре е шафранът да се бере рано сутрин, когато чашката не се е отворила. Ако се остави през целия ден, слънцето го пече и след няколко часа качеството пада. Трите близалца се отделят ръчно, като това става много внимателно и по специален начин. Много хора го берат грешно и накрая се събира брак, казва Стоян Дурков.

Преди засаждане луковиците трябва да се обезпаразатят. Биологичния начин на отглеждане обаче е много различен от конвенционалния. При конвенционалното отглеждане хората обезпаразитяват луковиците с хербициди и пестициди, за да не боледуват после, да не се развият гъбички и да не изгният. После пръскат срещу плевели, вместо да окопават и да плевят. Всички тези препарати книжават качеството на шафрана, посочва Дурков.

На ръка

Специално в неговото стопанство плевенето и окопаването се върши на ръка. А обезпаразитяването става с препарати, разрешени за биологично производство. Тори се и с биологични торове, когато има нужда. „С препарати е по-лесно, но като се пръска, това всичко отива в шафрана. А той е много фино, много нежно растение. И след това разликата в качеството е огромна“, казва биопроизводителят. За окопаването е плевенето семейството му се справя само за около три дни. Но за брането се наемат работници. В пика на прибирането на реколтата се бере от ранни зори до късна доба.

При шафрана много е важно сушенето. То може да се извършва и в сушилка за плодове. Влажността не трябва да е повече от 20%, иначе шафранът мухлясва.


Пробутват оцветени клечки за близалца


Дурков е попадал на много хора, които пробутват всякакви боклуци за шафран. На няколко грама добавят още 100 грама боклуци и се опитват да ги продадат. Има доста фалшификати – боядисани парченца клечки, косми, какво ли не. Истинският шафран се познава по червеникавия цвят, аромата, може да се направи и тест с вода, която ще се оцвети в червено.

Освен близалца, се пробутват и менте луковици. „Мои клиенти са се оплаквали, че са им пратили луковици от други цветя или че луковиците не са били обезпаразитени. Не се хващайте на първата обява, на която попаднете, само защото е по-евтино“, съветва той.


Може да се отглежда и в градината


Хоби градинарите могат да отглеждат шафран и в градината, но далеч от краставици и домати, които обичат поливането. Шафранът не обича влагата, защото луковиците загниват. Той е устойчиво растение, единственото условие е почвата да не задържа много вода.

Основен неприятел е сляпото куче, което може да направи много поразии. Шафранът може да хване гъбички, но като цяло е здраво и кораво растение, заключава Дурков.