От септември ще заработи новата система за онлайн резервация и закупуване на билети за влак. Поетапно ще се внедряват и други нови функции, насочени към удобството на пътниците. Всички нови функции ще заработят едновременно във всички каси. До края на годината броят на касите, работещи с новата система, ще се увеличи с около 30 и ще надхвърли 100.

БДЖ и „Информационно обслужване” АД започваха внедряването в реална среда на резервационния модул в билетоиздаващата система, съобщиха от железопътният превозвач. Чрез резервационната система, клиентите ще имат възможност сами да избират запазено място във вагона, на което ще бъдат настанени по време на своето пътуване.

Новата система ще обхваща всички влакове

които пътуват в страната, уточниха от жп холдинга за „Монитор“.

По време на внедряването в основните билетни каси и жп бюрата за предварителна продажба на билети, поетапно ще бъдат монтирани и дисплеи с два екрана, които да визуализират местата във влака и по този начин да улеснят избора на клиентите. Машините ще бъдат монтирани в общо 15 билетни каси и жп бюрата за предварителна продажба на билети.

До края на годината ще бъде пусната

първата тестова машина за самообслужване

при закупуването на билети. През 2020 г. превозвачът предвижда подобни апарати да бъдат закупени и внедрени на няколко различни места.

Билетоиздаващата система към настоящия момент обхваща всички параметри, които са включени в заданието на проекта, обявен през 2014 г. Системата започна да се въвежда постепенно от декември 2017 г., стартирайки по задание на 15 гари. Впоследствие на етапи са включвани нови гари и към момента техният брой е 76. През декември 2018 г. при преглед на възможностите за надграждане на резервационната система така, че да позволява избор на места, започна проект по надграждане на системата.

На въпрос относно размера на разходваните средства, отделени за реализиране на идеята и начинът, по който ще бъдат осигурени, от БДЖ отговориха, че новите възможности за резервиране и закупуване на билети онлайн се реализират в рамките на гаранционния период за поддръжка на системата.

Теснолинейката спира заради ремонт

В четвъртък няма да се движат пътнически влак „Родопи” № 16103 от Септември за Добринище, който заминава по разписание от Септември в 8,45 ч., както и пътнически влак „Родопи” № 16106 от Добринище за Септември, който по разписание тръгва от Добринище в 14,15 ч., съобщиха от жп компанията.

За обслужване на клиентите на БДЖ на мястото на теснолинейката ще бъдат осигурени автобуси. Причината за отмяната на влаковете е свързана с планов ремонт на обслужващия съставите локомотив, който трябва да бъде извършен с цел гарантиране безопасното придвижване на композициите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пуснаха споделени скутери в София

И споделени скутери се предлагат вече в София. След навлизането на електрическите тротинетки вече са достъпни и споделени скутери, но на бензин.

До края на 2020-а: Първите зарядни станции за водород пристигат в България

До края на 2020 г. в България трябва да бъдат изградени първите станции за зареждане на автомобили с водород. Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за проектиране, изграждане, въвеждане в експлоатация и контрол на станции за зареждане на автомобили, задвижвани с водород. Проектонаредбата е разработена от от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

БДЖ пуска парен локомотив за Деня на Независимостта

БДЖ организира още едно празнично атракционно пътуване за своите клиенти. Този път повод е Денят на Независимостта, който ще отбележим на 22 септември. Влакът ще се движи по маршрута София-Черепиш-София.