0

Н евиждан църковен ритуал бе извършен в руския град Твер. Местните свещеници, начело с митрополит Сава, проведоха над града полет в Деня на трезвеността. От самолет АН-2 бяха изсипани 70 литра светена вода, която би трябвало да изцели местното население от пиянство и алкохолизъм.

Невиждан църковен ритуал бе извършен в руския град Твер. Местните свещеници, начело с митрополит Сава, проведоха над града полет в Деня на трезвеността. От самолет АН-2 бяха изсипани 70 литра светена вода, която би трябвало да изцели местното население от пиянство и алкохолизъм.

Традицията руските свещениците да отбелязват Деня на трезвеността датира още от началото на 20-и век. Датата била съобразена с църковния празник „Отсичането на главата на Пророка Йоан Предтеча“, по време на който се спазва строг пост. Навремето в тези дни се спирала продажбата на вино, а поповете започвали религиозните си мисии и убеждавали хората да не пият.

Междувременно стана ясно, че Руската православна църква се захваща с производство и масова продажба на пенливи и обикновени вина. Предвижда се производството да бъде базирано в Кубан. За последните шест месеца на 2019 г. този неутешителен показател е скочил с цели 17,2%. За споменатия период алкохолът е станал причина за смъртта на 5500 души, което прави 11 000 жертви на този порок годишно.