От реформа на реформа - на куц крак

От реформа на реформа - на куц крак

Здравеопазването е твърде консервативна система. Това си личи от простия факт, че все не може да се нацели вярната формула на реформата.

Когато преминахме към пазарно ориентираната здравна система с каса и джипита в края на 90-те години, очакваното чудо не се случи. Честата смяна на здравните министри след това показваше, че нещо не е съвсем както трябва. Ама и какво трябва да бъде, също не ставаше съвсем ясно. Приложената у нас система е разпространена в англо-саксонския свят и оттам също достигат сигнали, че не са особено доволни. Използваната в България преди демократичните промени система подигравателно наричахме „Системата Семашко“. Това в най-общи линии беше мрежата от поликлиники, където вървеше добра профилактика и бързо медицинско обслужване. Впрочем Николай Семашко, макар и болшевишки деец, е бил доста грамотен лекар и най-вече много добър организатор.

Имам близък приятел, който 18 г. беше джипи във Великобритания, върна се у нас и разправяше, че там се чудят как да се оправят в лабиринтите на здравеопазването си. Показателен е и случаят с оперираната от тумор в мозъка българка, която живее в Англия и прегледът й при специалист бил насрочен след... 51 седмици. Прегледът, не операцията! А да отидеш при джипито, защото детето ти е вдигнало температура, за там това е недопустимо.

Изобщо в англо-саксонските страни на Европа прегледът при специалист е голяма драма. Не случайно живеещите там българи, когато се завърнат у нас, хукват по лекари и зъболекари. Това е показателно, че въпреки многото реформи, въпреки мъглявините и неуредиците, все още не сме успели да си нанесем пораженията, които ще бъдат истинско наказание за пациентите. И колкото и да надигаме глас срещу здравеопазването у нас, то все още има някаква ефективност, макар и куцукайки. Непрекъснатите реформи обаче са в състояние да му нанесат поражения, по-големи от тези на чумните епидемии в Европа през Средните векове. Първо те водят до неконтролируемо разрастване на чиновническия апарат, като той достига хиляди служители само в системата на здравните каси по места. Вторият проблем е, че точно като европейските си колеги, нашите джипита затъват все повече в бюрокрация. А това няма как да не се отрази на качеството на обслужване. Като се замислим, това спокойно може да се върши и от някой друг и лекарите да имат повече време за същинските неща. Факт е, че лекарите не могат да огреят навсякъде. Сега имаме брутална липса и от медицински сестри. Така че ако искаме да запазим и малкото специалисти, които имаме, а те са и достатъчно добри, е добре да облекчим работата им. Малко повече уважение също не вреди, защото може и да има черни овце в стадото, но все пак имаме сред най-добрите лекари в света. Признато е навсякъде.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.