От разпит в прокуратурата лъсна: Изчезнал водомерът на язовир „Студена“

От разпит в прокуратурата лъсна: Изчезнал водомерът на язовир „Студена“

Открили липсата му 12 дни след началото на водния режим в града. Ревизоро на среща в Перник, в събота Борисов събира пак министрите за водната криза

Водомерът, който отчита колко вода излиза от язовир „Студена“, е изчезнал. Това става ясно от разпит на шефката на отдел „Управление на риска от наводнения“ при МОСВ Мая Дряновска.

Протоколът от разпита на експертката заедно с разпити на двамата заместник-министри на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков, както и заповедта на ВиК дружеството в Перник за определяне на цените на водата в кубични метри за гражданите и за индустрията бяха разпространени от пресцентъра на държавното обвинение. Това е втора част от документи по делото, които се обявяват публично, след като миналата седмица прокуратурата разкри част от материалите по досъдебното производство срещу вече бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

От показанията на Дряновска става ясно, че на 29 ноември миналата година инспектори установили, че липсва основният водомер на язовир „Студена“. Устройството отчитало общото количество излизаща от язовира вода и било демонтирано. По-късно служител на „ВиК Перник“ обяснил, че водомерът бил взет под наем и фирмата собственик си го била прибрала, но не можел да каже кога е станало това. Без този уред МОСВ реално няма представа колко вода е изтекла от язовира след неговото демонтиране.

Разпространените от държавното обвинение доказателства бяха представени пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), който в четвъртък остави Нено Димов за постоянно в ареста. От прокуратурата уточняват, че оповестяването на материалите се прави "в подкрепа на разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес", както и след разрешението на наблюдаващия делото прокурор, който вече ги е представил пред съда.

От новите доказателства напълно се потвърждава тезата на прокуратурата, изложена пред съда, че бившият екоминистър е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира, като въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, той е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. Според държавното обвинение по този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир "Студена" за питейни и битови нужди на населението в региона.

От публикуваната справка освен това се потвърждава и твърдението на прокуратурата, че пернишкото дружество "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник" са купували от яз. "Студена" вода на цена близо 20 пъти по-ниска от тази за битовите потребители в Перник. Според държавното обвинение Димов е знаел това, но въпреки всичко е позволил подаването на вода.

Малко по-късно в петък от правителствената пресслужба съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов ще проведе в събота от 9 часа среща с министрите на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с представяне на проекти за решаване на водната криза в Перник. На разговора ще присъстват още кметовете на София и на Перник - Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов, както и представители на държавната и общинската администрация.

Ревизоро: Екипи проверяват електроцентралите в района

Новият екоминистър Емил Димитров – Ревизоро в петък бе на среща в Перник. „Всичко трябва да бъде докладвано на господин кмета, на председателя на Общинския съвет в Перник, но крайното решение е на този, който ще даде парите - това е премиерът. Той на мен ми е началник, поръчал ми е да уведомя за вариантите“, заяви на пресконференция Ревизоро.

"Многото работа е свършена преди това, аз се включвам от два дни", отбеляза той.

"Аз лично се съгласявам с мнението с хората от Перник, но премиерът ще вземе окончателното решение утре, силно се надявам утре премиерът да каже какво ще правим. Аз лично се надявам един ден София да стане предградие на Перник!"

Емил Димитров докладва, че вече е изпратил екипи да проверят ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове в региона дали използват питейна вода за производство на ток. Нареждането беше направено от Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание.

Необходимо е в много бърз порядък да се създаде по-ефективен контрол при въвеждането на отпадъци на територията на страната, складирането им на площадките, оползотворяването, разделянето и изгарянето им, заяви още новият екоминистър Емил Димитров, предаде БТА.

По думите му сегашната система не е добра, затова е възложил изготвянето на заповед за междуведомствен съвет, ще бъде сформирана и междуведомствена група за целта.

През това време, за да не продължават да влизат контейнери с неясен характер, министърът обмисля да даде указания на директорите на РИОСВ да се въздържат от издаване на разрешения. Законът им позволява те да издават, те да контролират, каза министърът. По думите му мораториум на този етап вероятно няма да бъде въвеждан, докато не бъдат синхронизирани новите правила. След срещата си в Перник Димитров замина за Благоевград и Бобов дол.


Ивелина Василева: Камери и дълбок ОВОС за тецовете

Видеонаблюдение и така нареченият дълбок ОВОС за всички тецове. Това предлага председателят на парламентарната екокомисия Ивелина Василева пред БНТ. По думите й така контролът ще е сигурен и няма да се допуска горене на нерегламентиран отпадък в топлоцентралите.

Като мярка за ограничаване на горенето на отпадъци Василева предложи налагане временна забрана по вноса на смет от чужбина.

„Ние сме част от европейския пазар, имаме строг регламент. България е част от т.нар. Базелска конвенция за трансграничния превоз на отпадъци. Въпросът е дали се спазва законодателството, дали прилагането му е факт, дали има допуснати незаконни действия и ако има такива - да бъде наказано с цялата строгост на закона“, каза Василева, която е бивш екоминистър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.