0

Д окументална изложба „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“ представя до 13 октомври Регионалният исторически музей в столицата.

Документална изложба „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“ представя до 13 октомври Регионалният исторически музей в столицата.

Документалната част от експозицията се базира на едноименната книга с автор Станислав Колев. Тя се фокусира върху историята на трамваите, метрото и електрификацията на столицата в периода 1898-2019 г. Предметната част пък се състои от модели на трамваи, движили се по софийските улици от началото на ХХ век до настоящия момент. Те са ръчно изработени от Дариан Георгиев. Сред експонатите са макет на ретро трамвай Siemens-Halske, произведен в Германия през 1925 г. специално за София, един брой от който е реставриран през 2007 г. и се използва за атракционни пътувания; трамвай Т6М-800 – мотриса от 1965 г., на основата на която са създадени всички съвременни български трамваи; трамвай CKD-Tatra T6A2 – произведен в Чехия през 1991 г. специално за България, който е най-характерен за София в момента и др.

Изложбата е посветена на 140-годишнината от обявяването на София за столица на страната.