От „Проект Бузлуджа“ съобщиха кои са осиновителите на мозайки в Чинията
2

От „Проект Бузлуджа“ съобщиха кои са осиновителите на мозайки в Чинията

Намерихме хора и фирми, които пожелаха да станат „осиновители“ на мозайките от външния кръг в мемориала и да предоставят средства за тяхното консервиране и предпазване от метеорологичните условия през зимата, съобщиха от фондация „Проект Бузлуджа“.

По този начин са набрани нужните около 60 000 лв за последния етап от консервацията на произведенията на изкуството, създадени преди 41 години от най-именитете по онова време родни художници.

Сред осиновителите личат имената на проектанта на бузлуджанския мемориал арх. Георги Стоилов , кметицата на Казанлък Галина Стоянова, живеещият в Брюксел д-р Константин Стоичков, казанлъчаните д-р Антония Бозукова и адвокат Роман Желев, столичаните  Димана и Димитър Шопови, младите предприемачи Нели и Адел Закут и инж. Красимира Димитрова. В благотворителната акция се е включило и „М+C Хидравлика“ АД, собствениците на хотел „Еделвайс“, където някога е бил щабът на строителите на паметника и габровлията Иван Дошков.

От фондация „Проект Бузлуджа“ са представили полуразрушените през десетилетията мозайки в някогашния им вид, заснети от професионални фотографи както и кратки справки за авторите им. Проектантът на мемориала арх Георги Стоилов например е станал осиновител на паното „Грижа за децата“, създадено от Иван Стоилов – Бункера ,а д-р Стоичков е спасил „Свободата“ на Стоимен Стоилов.

Този уикенд с помощта на доброволци екипът на фондацията възнамерява да приключи и последните дейности по направата на защитните покрития върху артефактите, очаква се в края на годината да бъде изготвен  цялостен план за възстановяване на мемориала и бизнес-програма за бъдещата му самоиздръжка като туристически обект.

Мозаечните пана в мемориала са с обща площ от близо 1000 м2 и за направата им са използвани над 2.5 милиона тесери (камъчета). Две трети от произведенията все още са налични в различна степен на запазеност.Те са  разпределени на две стени – външен и вътрешен мозаечен кръг, обяснява създателят на фондацията арх. Дора Иванова.Във външния мозаечен кръг има 14 мозаечни пана на различни теми като „Жената в нашето общество”, „Грижата за следващото поколение”, „Миролюбивата политика на България” и други изключителни произведения, дело на едни от най-изявените български художници сред които Иван Кирков, Димитър Киров, Стоимен Стоилов, Тома Върбанов, Иван Б. Иванов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.