От подводница на кораб до порно

От подводница на кораб до порно

Много е скандално заснемането на клип с елементи на порно и нарко в храма на Темида в столицата. Но беше очаквано. Там открай време който не е поискал, той не е снимал.

На какви ли не декори през годините съм се нагледала. Дори си спомням на едно от заседанията на пленума на предишния Висш съдебен съвет имаше точка – Даване на разрешение да се извършат снимки в котелното на Съдебната палата, което ще бъде като декор на подводница. Разрешението бе дадено без никакви възражения. Само един от кадровиците на Темида надигна глас да попита – „А в договора ще бъде ли предвидено, ако някой от тежките камиони на кинаджиите счупи плочки около Съдебната палата, да поемат ангажимент да ги поправят?“

Всички вкупом се съгласиха и включиха условието в разрешението. Нищо друго не бе разисквано. Собствеността на сградите на съдебната власт е на административния й орган – Висшия съдебен съвет, а председателите на съдилищата са конкретните управители на тази собственост. За тези, които не са наясно, да уточня, че когато в една сграда има няколко съдилища, председателят на най-горния като инстанция управлява собствеността. В случая със Съдебната палата в София това е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов или упълномощен от него, в случая може би началникът на отдел „Управление на собствеността“ при ВКС. Не знам всички клаузи на сключения договор между ВКС и продуцентската фирма освен финансовите параметри – 800 лв. наем и дължимата неустойка, ако се забави плащането. Почти съм сигурна обаче, че в този, а и във всички други такива договори, не присъства подробно описание на това, което ще бъде заснето. Това означава, че срещу немного пари всеки кинаджия, както каза онзи кадровик, може да заснеме всичко в храма на Темида, а на всичкото отгоре сградата е паметник на културата. От години това е така. Просто сега рапърите изпляскаха под купола на Съдебната палата и пред вратите на заседателни зали полуголи момичета, оръжие и дете, възхвалявайки наркотиците. Изключително скандално, но може би трябваше да се случи, за да бъде променено нещо в режима на разрешение и сключването на такива договори за наем на съдебни сгради за заснемането на клипове, кадри от филм и т.н. И ако това не стане след този мега скандален случай, значи е зейнала пропаст.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.