От началото на август: 41 акта за нарушения на правилата за пожарна безопасност

От началото на август: 41 акта за нарушения на правилата за пожарна безопасност

От началото на август са съставени 41 акта за нарушения на правилата за пожарна безопасност. Това коментира пред БНТ Началникът на отдел държавен контрол в ГДПБЗН Георги Толин.

От началото на този месец екипи на пожарната и полицията проверяват за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в планини, природни паркове, къмпинги, туристически обекти и други места.

Толин заяви, че до този момент са извършени над 6500 проверки. "Установени са нарушения, поради тази причина на нарушителите са съставени актове за административни нарушения - такива са 41 броя до настоящия момент, защото проверките продължават", каза Толин.Той допълни, че актовете са за палене на суха растителна маса в забранени за това места. На провинилите се, които имат актове, ще бъдат издадени наказателни постановления.

Георги Толин припомни, че е позволено да се пали огън само в обезопасените места в гората. А това са местата, които самите горски служители са създали за палене на огън, обозначени със знаци.

"Но през пожароопасния сезон на територията както на парковете, така и в горите с допълнителни заповеди служителите на горското и съответните ръководители издават заповеди за недопускане паленето дори на тези обозначени места", обясни Толин.

Глобите за неспазване започват от 200 лв., но могат да стигнат и до 1000 лв. в зависимост от тежестта на нарушенията, които са извършени. Толин каза още, че в последните години най-застрашените от пожари места са в южна централна част на България в областите Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пловдив. А също и горските територии - София област, Благоевградска област, Смолянска и т.н.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.