От МОН признават: 20 университета не правят наука

От МОН признават: 20 университета не правят наука

За поне 20 от сегашните ни университети трудно може да се каже, че произвеждат наука, призна в Стара Загора проф. Костадин Костадинов, председател на Комисията за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност при МОН , чийто резултати от ежегодното оценяване  предстои да бъдат обявени официално в началото на октомври .

Неофициално се знае че при направената класация за 55 университета, БАН и Селскостопанската академия отново първото място е за БАН, втори е СУ „Свети Климент Охридски“, плътно следван от Медицинската академия. Известно разместване има малко по-надолу, като на шесто място е старозагорският Тракийски университет, който при предходната класация е бил на седмо място. Оценката е направена въз основа на наукометричните показатели от световните бази данни, до които МОН осигурява достъп на цялата ни научна общност, представени са и данни за качеството на изследователския състав, отчитат се и привлечените средства от националното и международното проектно финансиране, както и средствата от договори с български и чуждестранни предприятия. Включена е и самооценка, направена от университетите и научните организации, има и данни за 2018 г. за защитилите степените „доктор“ и „доктор на науките“.

Проф. Костадинов отказа да коментира кои са „опашкарите“,но призна, че поне 20 от включените в класацията учебни заведения не би трябвало да обучават студенти за степен „магистър“, а само за „бакалавър“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.