В сравнение с края на юни миналата година масовото краве сирене на едро е по-евтино на борсите, но имитацията му е по-скъпа са цели 25 на сто, сочат данни на борсовата комисия.

Продуктът сирене с растителни добавки е поскъпнал с 56 ст. за килограм и в края на миналия месец е достигнал

цена от 2,78 лв./кг, срещу 2,22 лв. 12 месеца преди това.


Кравето сирене в края на шестия месец на 2018-та се търгувало на едро по борсите средно по 6,02 лв./кг с ДДС, в последния работен ден на миналата седмица - с 13 ст. по-евтино. От 24 до 28 юни най-евтино по 4,50 лв./кг кравето сирене се е предлагало по тържищата в област Бургас, а най-скъпо - по 7,50 лв./кг в Ловешко. Под петарка за кило кравето сирене можеше да се купи на едро и в Добрич (4,77 лв./кг) и Сливен (4,56 лв./кг). По 7 лв. и над тази граница имаше предлагане на едро и в областите Силистра и Благоевград.

По информация на Системата за агро-пазарна информация (САПИ), през миналата седмица масовият млечен продукт цените на дребно на кравето са били в диапазона 5,20-15,56 лв./кг.


Средната цена на дребно е била на ниво от 10,17 лв./кг,


която е само с 8 ст. по-висока от същото време на 2018-та.

Подобно на имитацията на сиренето поскъпват и други масово търсени от хората с по-малко пари хранителни продукти, в които има съмнение за използване на хидрогенирани растителни мазнини. Нарастването на цените е нелогично на фона на спада на световните пазари под 500 долара за тон на суровото палмово масло, което е основната суровина за производството на въпросните хидрогенираните растителни мазнини, влагани още и в сладкарската промишленост. Така например малотрайните колбаси са по-скъпи спрямо миналия юни с 19 ст. на килограм на едро и достигат ниво от 4,77 лв./кг, сочи още статистиката. При каймата смес, която заедно с кренвиршите

от години се е превърнала в алтернатива на пържолите,


поскъпването спрямо средата на миналата година е с цял половин лев или с почти 11%. За малотрайните колбаси и каймата също има съмнения, че за да се може да се продава според покупателната способност на масовия потребител, се слага по-малко месо и за пълнеж се използват хидрогенирани мазнини. В петък на борсите в страната каймата можеше да се вземе на едро най-евтино по 3,90 лв./кг във Варна. Под петарка с ДДС за килограм на едро продуктът можеше да се купи и на борсите в Благоевград, Бургас, Добрич (по 4 лв./кг ), Най-високата цена от 6,80 лв./кг бе регистрирана в София.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две от три стоки във веригите са български

Две от три стоки или 67% от предлаганите стоки в големите търговски вериги са български. Това показват данни от анкетата на Сдружението за модерна търговия. Родните производителите, които зареждат магазините наброяват около 200.

Безконтролно продават месо в интернет

Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на NOVA. Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви. Домашните майстори ни привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле „Елена” и дори кайма на атрактивни цени.