От МЕ твърдят:  няма проблеми за добив на злато в Средна гора
3

От МЕ твърдят: няма проблеми за добив на злато в Средна гора

В официален отговор до народния представител Георги Ангелов , задал въпрос свързан с  издаденото разрешително за проучване на площ от 155 кв км в местността Свети Никола в Средна гора,  министърът на енергетиката Теменужка Петкова твърди, че са били спазени всички законови изисквания за него.

Концесията е за канадската „Дънди прешъс металс Челопеч“ ЕАД , тя е била обявена в Държавен вестник от 21 януари т.г., разрешението е от 13 декември. Срокът е за 3 години, през този период компанията трябва да вложи минимум 470 000 $ в търсещи-проучвателни дейности.Правителството и фирмата ще се договарят за такса за "Свети Никола", ако бъдат намерени сериозни находища и инвеститорите решат да създадат производство. 

Издаденото разрешително накара общинските съветници от Павел баня да приемат наскоро в спешен порядък остра декларация и питане , което изпратиха до  президента, премиера, министъра на енергетиката и на околнатата среда, в която изразиха недоумението си че при тях е нямало информация за намеренията на канадската компания.В нея се изразяват опасения за туризма и селското стопанство, в това число розопроизводство и овощарство.Общинарите са силно обезпокоени , че при търсенето и добива на полезни метали по принцип се използват цианидни съединения.Те настояват за прекратяване на даденото концесионно разрешение и заявяват, че имат готовност за протестни действия.

Въпроси, свързани с концесията пръв зададе депутатът от левицата Георги Андреев, седмица по-късно писмен отговор поискаха и двама народни представители от ГЕРБ.Първоначално министърката поиска отсрочка от седмица, но в крайна сметка отговорът й е постъпил в парламента на  20 март.

В него тя уточнява, че частната компания е подала заявлението си още на 14 май 2018 година, извървян бил целият законов път, получени били съгласуванията с останалите ведомства, взети били под внимание указанията на МОСВ.Издаденото разрешение от 13 декември м.г. било изпратено до общините Павел баня, Казанлък, Стара Загора и Братя Даскалови, върху чийто територия е местността Свети Никола. В законовия 14 – дневен срок от публикацията в Държавен вестник на 21 януари т.г. в МЕ не били постъпили жалби.

„На този етап добивни работи в площ „Свети Никола“ на практика не се извършват…Евентуална експлоатация на руди в площта ще бъде извършвана след регистриране на  търговско откритие на находище на подземни богатства и предоставяне на  концесия за добив при условията на екологичното законодателство в страната.“, казва още министър Петкова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.