От май 2019 г.: СМС-ът ще струва до 12 стотинки, пазят ни месец номера

От май 2019 г.: СМС-ът ще струва до 12 стотинки, пазят ни месец номера

Три пъти по-евтини международни разговори в Евросъюза

От 15 май догодина мобилните оператори няма да имат право да таксуват минутата на повече от 40 стотинки. В момента тарифите международни разговори на българските телекоми са 1,20 лв. на минута. СМС-ът в рамките на ЕС пък няма да може да е повече от 12 стотинки.

Евродепутатите приеха нови правила за телекомуникациите, които ограничават цените на обаждания в рамките на ЕС и добавят нови права на потребителите.

Същото законодателство ще защити по-добре хората със смартфони, включително на уеб базираните услуги (Skype, WhatsApp и т.н.).

Държавите членки ще трябва също така да улеснят въвеждането на 5G мрежа, чрез предоставянето на подходящ радиочестотен спектър до 2020 г., с цел достигане на целта „Пътна карта за 5G в ЕС“, съгласно която трябва да има

високоскоростна мрежа в най-малко един голям град

във всяка страна от ЕС до 2020 г. За постигане на необходимото ниво на инвестиции в инфраструктурата и 5G мрежите, с оглед достигане на нуждите на свързаност новото законодателство предлага по-добра предсказуемост на инвестициите и насърчава риска и споделянето на разходи сред телеком операторите.

Въвежда се правото за

запазване на телефонен номер за един месец

след прекратяването на договор, както и правото за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето му.

При тежки извънредни ситуации и бедствия засегнатите граждани трябва да бъдат предупреждавани чрез SMS или чрез мобилно приложение. Държавите членки разполагат с 42 месеца за въвеждане на системата след влизането в сила на директивата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.