Момичето с огнен нрав и спартански умения в кухнята Веселина Чилева отскоро може да се похвали с титлата на големия победител в предаването Hell`s Kitchen, където на финала сътвори авторско меню на стойност 100 000 лв и договор за работа в ресторанта на шеф Виктор Ангелов.

Подвизите на Чилева в собствената й кухня са не по-малко впечатляващи. Тя сподели с „Монитор“ любимите си рецепти, които често приготвя за семейството си.

Салатка с бобено фиде и дървесни гъби

Рецептата за салата с бобено фиде и дървесни гъби Чилева наследява от своята майка. Тя все още й носи от нея всеки път, когато й идва на гости. Готвачката я намира за полезна и хидратираща - „супер свежа и подходяща както за лятото, така и в по-кисел вариант за зимата.“.

Най-напред започваме като слагаме фидето в дълбока купа и заливаме с гореша вода. Периодично разбъркваме за да се хидратира цялото. Отцеждаме когато е готово. По същият начин накисваме и гъбите (по 4-5 от вид). Когато са готови ги нарязваме на тънки ленички. В друг дълбок съд смесваме около 50мл оцет и 1/2с.л сол и 1с.л захар (според вкуса на всеки грамажа може да варира). Разбъркваме докато се разтопят. Нарязваме краставицата с кората и моркова на много тънки ивици (или настъргваме за олеснение). Прибавяме към оцета. Накрая всичките продукти се разбъркват заедно и доувкосяват със сосамово олио и сусам (суров или печен, въпрос на вкус) .

Необходими продукти:

1 пакет бобено фиде (може да се намери във всеки азиатски магазин и по витрините на големите супермаркети)

1 краставица

1 морков

сол

захар

оцет

сусам

сусамово олио

черни и бели дървестни гъби


Френска селска торта

Френската селска торта всъщност е специалитет на съпруга на Чилева, който я изненадва със сладко изкушение за рождените й дни. „Тази рецепта му е любима. Наскоро открихме от една приятелка, че с добавяне на ситно нарязани круши в сместа между блатовете се получава още по прекрасен вкус.“, разказа пред „Монитор“ Веселина.

За да направите блатоветее, първо подгответе сместа за тестото. В по-дълбока тенджерка разбъркайте яйцето и захарта. Добавете меда, содата, прясното мляко и маслото. Сложете на котлона и варете на средна температура около 15- 30 минути в зависимост от силата на котлона ви. На мен ми отне около 15 минути. От содата сместта увеличава петорно обема си, така че внимавайте да не изкипи. От време на време може да разбърквате. Варете докато сместа придобие приятен карамелен цвят. Махнете от котлона и изчакайте да поизстине леко. Прибавете брашното и замесете тесто. Разделете на 7 равни по големина топки. От всяка топка разточете кръгла кора с минимална дебелина (максимум 2-3 мм). Работете върху набрашнен плот. За да оформите кръг използвайте ринг от тава за изпичане и можете да изрежете предварително или след изпичането.Съветвам да изрежите блатовете след изпичането, защото се свиват при печенето. Печете върху хартия или незалепваща тава за около 5-7 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор. За да направите крема в купа сложете заквасената сметана със захарта. С получения крем намажете обилно между отделните блатове (задължително изстинали след печенето) и поръсете с орехи. Най-вкусна тортата става, когато престой поне 24 часа в хладилник.

Необходими продукти за блатовете:

1 яйце

150 г захар

200 мл прясно мляко

2 с.л. мед

2 ч.л. сода

50 г масло

400 г брашно

Необходими продукти за крема:

1200 г заквасена сметана или 3 кофички х 400 г

12 равни с.л. захар

300 г смлени орехи

Време за приготвяне:

2-3 часа за изпичане на блатовете

5-7 минути за всеки блат

за охлаждане 24 часа в хладилник


Сладко кисел сос

Веселина е голям почитател на сладко киселия сос и се старае той винаги да присъства в хладилника й. Гарнира с него всякакви меса – свинско, телешко, пилешко и дълбоко пържени зеленчуци. И тази рецепта знае от своята майка.

В дълбок съд на слаб огън слагаме оцета, доматения сос (или кетчуп), сока от ананас, кафявата захар и бъркаме непрекъснато до разтапянето на захарта. Когато соса е готов разтваряме нишестето в студената вода и при постоянно бъркане на соса добавяме разтвореното нишесте на тънка струйка. Когато сместа кипне я махаме от котлона и оставяме да изстине. Нарязваме ананаса на малки парченца и ги добавяме във вече готовия сос. Сладко киселия сос може да се съхранява до 2 седмици в хладилник.

Необходими продукти:

250 мл. консервиран сок от ананас

165 гр. кафява захар

85 мл. оризов оцет

50 мл. доматен сос (или кетчуп по избор)

2 супени лъжици царевично нишесте

4 супени лъжици вода

няколко парченца консервиран ананас

Сельодка под шубай

Въпреки, че не е българско, това ястие е от любимите празнични гозби на семейството на Чилева. Баща й не пропуска да направи сельодка по коледните и новогодишни празници. „Аз страшно много се наслаждавам.“, намигна Веселина.

Започваме варенето на картофите, цвеклото и яйцата (всяко едно в отделен съд) и се оставят да изстинат. След като са охладени се настъргват и отново се съхраняват в различни съдове.

Лукът се обелва и нарязва на много ситно. Ябълката също се обелва, и аз лично я предпочитам нарязана на малки кубченца. Сельодката се нарязва на ситно също.

Когато имаме заготовката на всеки един продукт по отделно започваме подредбата на нещата. Аз лично ползвам йенско стъкло (може и друг съд) . Започваме да редим на пластове в следния ред: сельодка, лук, яйца, ябълка, майонеза, картофи, цвекло и майонеза. Когато сме готови, покриваме с пластик и поставяме в хладилника. Най-вкусна е, когато престои поне 24 часа.

Необходими продукти:

200 гр сельодка(може да се намери както в руските магазини, така и по големите вериги)

1 глава стар лук (100-150гр)

1 бр зелена ябълка

3 бр. яйца

2-3 бр. (около 700гр.) картофи

200 гр. червено цвекло

500 мл.майонеза

Aglio Olio Peperoncino

Тази паста е за почитателите на пикантната храна. Чилева винаги я приготвя за своята най-добра приятелка.

Пастата слагаме в предварително вряща и силно подсолена вода. Степента на варене и въпрос на личен вкус. През това време нарязваме на много ситно магданоза без дръжките и 1 скилидка чесън. Когато пастата е готова я изваждаме(като запазваме водата) и поставяме в дълбок съд, заливаме обилно със зехтин, чесън и магданоза. В останалата вряща вода от пастата потапяме домата за няколко секунди, като прявим лек разрез в долната му част за да се обели по-лесно. Изваждаме го в ледена вода. Режем домата на малки кубчета, без да използваме вътрешната част със семките. Всичко се смесва и овкусява с пармезана и лют пипер на вкус.

Необходими продукти:

160гр. Паста(сурова)

Стар чесън

Лют пипер на люспи

50-60мл зехтин

1/2 връзка магданоз

50-60гр пармезан

Сол

1 домат

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Детска учителка разплака Мариана Маринова във „Фермата“

Организаторката на конкурси за красота Мариана Маринова, която от началото на „Фермата“ се държи най-дисциплинирано и кораво сред жените в шоуто, се пропука емоционално и се разплака от историята на съотборничката си Маргарита Христова.

Синът на Венета Райкова издава книга

Десетгодишният син на Венета Райкова – Патрик, следва стъпките на известната си майка и ще се разпише с първата си авторска книга на пазара. Това съобщи самата водеща на „Папараци“.

Миранда Кер стана майка за трети път

Моделът Миранда Кер гушна третата си рожба. Според информация на Celebrity Insider, красавицата с австралийски корени е дала живот на момченце. Щастливата новина обаче все още не е потвърдена нито от нея, нито от съпруга й – основателят на SnapChat Евън Шпигел.