От края на месеца приемат исканията за пчеларските субсидии

От края на месеца приемат исканията за пчеларските субсидии

За 2020-та помощта е в размер на 6,4 млн. лв.

Пчелари ще получат 6,4 млн. лв. от тазгодишната програма по пчеларство, обяви зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов по време на откриването на изложението „Пчеларство 2020“ в Плевен. Пчелари могат да подават документи за прием от края на февруари.

Ресорният зам.-министър обясни, че министерството отдава голямо значение на пчеларството и затова то е единственият сектор със самостоятелна програма.

Относно проблемите с отравянето на пчелните семейства след пръскания с препарати за растителна защита, Иванов припомни, че има стандартна оперативна процедура за вземане на проби и е създадена лаборатория, за да може нарушителите да отидат на съд.

"Българските пчелари получиха чрез националната програма за пчеларството 2017-2019 г. финансова подкрепа за близо 11 млн. лв. ЕК одобри националната програма по пчеларството 2020-2022 г., чийто бюджет е увеличен с 35 процента, спрямо предходната. Отрасълът ще бъде подпомогнат с над 19 млн. лв. В програмата са включени нови мерки, обмен на знания, възстановяване на разходи за подвижно пчеларство", подчертава в писмото си до пчеларското изложение директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Международното изложение „Пчеларство 2020 “, което представя над 135 фирми от 25 държави, ще продължи до 9 февруари. На него пчеларите могат да открият най-новите съоръжения за производство на мед и да обменят знания с именити лектори от Италия, Сърбия и България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.