От КНСБ искат държавeн търговец на ток на свободния пазар (ОБНОВЕНА)

От КНСБ искат държавeн търговец на ток на свободния пазар (ОБНОВЕНА)

От КНСБ искат да се създаде държавна търговска компания за електрическа енергия, която да продава ток на свободния пазар. В тази посока може да се развие и Държавната петролна компания, която да обхване пазара на ток и на природен газ. "За да подобри конкуренцията, затова искаме тази държавна търговска компания за електрическа енергия, както и да гарантира, че ще има допълнителен и независим участник на пазара, който не непременно ще търси печалба", уточни президентът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

На въпрос защо Националната електрическа компания (НЕК) не се ползва за тези дейности, президентът на КНСБ отговори, че НЕК има основно производствени мощности, а целта е новата държавна търговска компания да се ползва основно в търговията на електрическа енергия. Затова може на създадената вече Държавна петролна компания да се интегрира и такава функция като търговец на ток.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев смята, че идеята за държавен търговец на ток не идея и показва


стремеж за връщане на махалото назад в миналото.


Според него това може да доведе до санкции от ЕС. Той припомни, че най-важното в идеята за държавната петролна компания, за да се даде достъп на повече търговци до данъчните складове. „В случая държавата за това е създала борса, за да могат всички да участват. Един държавен търговец на ток би ни върнал в режим на регулация на пазара, а това противоречи на европейските директиви“, поясни професорът за „Монитор“. Председателя на комисията по енергетика в НС Валентин Николов също изрази резерви относно идеята за държавния търговец на ток.

От КНСБ смятат още, че проектът на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България не е добър. Според него този проект има силно пожелателен характер. В него липсва

критичен анализ на опита от приложените мерките в рамките на настоящата стратегия

до 2020 г. Освен това липсва икономически анализ за обосноваване на реалистичността на заявените намерения, особено в областта на генериращите мощности, в това число на големите инфраструктурни обекти с национално финансиране. На следващо място приложението на политиките се обвързва с основно финансиране на европейски фондове, но не личи да се отчита специфичните изисквания към този финансов източник. Освен това липсва визия за управление на държавната собственост в енергийния сектор. Няма сценарий, при който да видим всички възможности - позитивни, реалистични и негативни, добави президентът на синдиката Пламен Димитров. "Сценариите, преди всичко, било следвало да помагат за илюстриране на диапазона на възможните резултати през следващите 30 години и да обосновават предлаганите политики. Не точно това се случва тук", заяви още Пламен Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.