От какво са направени кренвиршите?

От какво са направени кренвиршите?

Какво се съдържа в кренвиршите стана повод за голяма дискусия в социалните мрежr през последните дни. Снимки под микроскоп бяха публикувани на страницата на МУ-София със съдържания на местните деликатеси, произведени от различни фирми у нас. Въпреки митовете и легендите за това какво се използва в производството им, няма закон, който да регламентира съставките конкретно. Опасно ли е да се ядат кренвирши и какво съдържат те?

За да проверят какво има вътре, специалисти ги гледат под микроскоп. Резултатите са качени на Facebook страница, която се казва "Медицински университет София патология". От пробите става ясно, че в кренвиршите има кости, кожа, хрущяли и растителни клетки.

„Публикацията не ни казва нещо, което вече не знаем. В кренвиршите по принцип се слагат тъкани, които не ядем, а изхвърляме. Никой не е забранил да се вкарват подобни „неща“ в тях, коментира пред „Монитор“ Сергей Иванов, експерт в Центъра по биология на храните.

По думите му терминът механично отделено месо се отнася точно за подобен вид меса. „Можем да ги порицаем, че това е боклук, но не и да ги глобим, тъй като е много трудно да се докаже наличието на подобни субстанции. Подобно изследване няма да бъде зачетено - то трябва да се прави системно, за да се добие по-голяма представа“, казва специалистът.

В ЕС има закон за месните продукти, който посочва на какви критерии трябва да отговаря то. Механично отделеното месо е няколко типа. Стандартният критерий на ЕС е съдържанието на калций. При механично отделеното месо в машина се „изчегъртват“ кокалите, а с тях и калцият. Колкото по-голям натиск прилагат, толкова по-голямо количество калций пада. „По европейски регламент трябва да имаме 100 % механично месо, а нашите хитреци го пълнят с 30 % и добавят гума, нишесте и вода“, коментира още Иванов. В такъв случай съдържанието на калций в мехничното месо може да е 200, но при положение, че то е едва една трета – пада до необходимите 100. По този начин производителите не нарушат закона, а просто го заобикалят. Има и още един европейски регламент – наличието на колаген, той трябва да е в определени количества, за да може продуктът да не е направен само от сухожилия.

"Защо тези хора не излязат с лицето си и да кажат как са взети пробите, как са изследвани. Има ли други проби, които да стоят и да се направи повторен анализ. Това са някакви измислици, които целят да компрометират продукта", заяви д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите пред BulgariaOnAir.

Тъй като след всяка от направените проби е написана и търговската марка, според Асоциацията на месопреработвателите фирмите могат да потърсят правата си в съда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.