0

О т ходенето на кино се поумнява, твърдят британски специалисти, цитирани от в. "Дейли стар".

От ходенето на кино се поумнява, твърдят британски специалисти, цитирани от в. "Дейли стар".

Гледането на филми на големия екран, независимо дали човек е сам или с компания, допринасяло за стимулирането на паметта и вниманието и поддържа мозъка в добра форма. Ходенето на кино влияело благоприятно и върху физическото здраве, тъй като се равнявало на 45-минутна лека кардио тренировка.

Практиката противодействала и на самотата, тъй като сърдечният ритъм на посетителите в киносалона се синхронизирала, докато гледат филма. Проучването на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж и веригата киносалони Vue е обхванало 77 доброволци.

"Културните преживявания като ходенето на кино осигуряват възможност на мозъка да се съсредоточава за продължителни периоди от време", обяснява д-р Джоузеф Девлин от изследователския екип. Според него спсобността ни да поддържаме фокуса и вниманието си игарело важна роля за изграждането на психическата ни устойчивост, тъй като решаването на проблеми обикновено изисквало концентрирано усилие за преодоляването на препятствия. По думите му в свят, в който все по- трудно сме се откъсваме от електронните устройства това ниво на постоянен фокус било полезно за нас.