0

О т корабостроителницата в Гюргево пристигна край Русе новият шалан на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/.

От корабостроителницата в Гюргево пристигна край Русе новият шалан на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/.

Той е част от оборудването за извършване на драгажни дейности в общия българо-румънски участък, като доставянето му е по европроект на обща стойност над 20 млн. лева. Само несамоходният шалан струва 1 954 000 лева без ДДС. Дължината му е 59,5 метра, ширината - 9,7 метра, а максималното газене - 2,35 метра.

Драгиращият кораб „Янтра“ вече е доставен, понтонът и тръбите за извеждане на наносите също са пристигнали. В процес на изработка е единствено маневреният кораб, който се строи в корабостроителницата в Гюргево.

Драгирането със собствена драгажна техника ще струва на АППД три пъти по-евтино в сравнение с възлагането на дейността на външна фирма, както бе досега.

Нивото на Дунав към момента е ниско и в общия българо-румънски участък са се образували 13 прага, което е нормално за сезона. В района на Ветрен е заседнала румънска самоходка, но тя е на границата на фарватера /плавателния път/ и не затруднява корабоплаването.