Заради бездействие на КЕВР и неспазване на законови поправки от 2015 г. на големи ВЕИ-та зелената енергия се изкупува в продължение на повече от 4 години почти по 70 ст. за киловатчас без ДДС, като минимумът, одобрен от регулатора, засега е 13,11 ст., сочат данни на сайта му. Едновременно с това обаче за някои малки - с инсталирана мощност до 200 киловата въпросната субсидирана цена излиза малко над една стотинка (виж снимката).

Това информираха от Съюза на европейските на производителите на зелена енергия, които алармираха за фалита на 50 от фотоволтаични централи с мощност до 200 киловата

изградени предимно край малки селища със затихващи функции.


Главната причина за изкупна цена за дребни стотинки, според засегнатите малки производители на зелена енергия, е неспазването на законовите промени от 2015 г., като те се прилагат само за тях, но не и за големите ВЕИ-та, част от които са ползвали субсидии по различни държавни и евросхеми.

Според Павлина Трифонова от неправителествената организация параграф 18 от Закона за енергетиката от 2015 г. не трябва да се прилага към проекти по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) с подпомагане "Де минимис". Оглавяващият щаба на протестиращите Тихомир Тошев и собственик на малка ВЕИ централа обясни, че програмата "Де минимис" не се натрупва с изкупната цена на тока. Той уточни, че целта на средствата е разкриване на нови работни места в слабо развитите райони, а не подпомагане на ВЕИ сектора. Той добави, че

параграф 18 се прилага избирателно


и двойно финансирана получават големи ВЕИ производители.

Справка на сайта на екоминистерството показва, че в една от схемите за подпомагане на такива проекти по механизма „съвместно изпълнение“ е одобрен проект за когенерацията на парното в Бургас, собственост на Христо Ковачки. Токът от там се изкупува по почти 171 лв. за мегаватчас без ДДС (17,1 ст.). Инсталираната мощност на друг проект - ветропаркът „Калиакра“ пък е 35 мегавата, а малките ВЕИ-та, докарани до фалит общо имат само 23 МВт. На част от собствениците на малките солари съдии изпълнители вече им разпродават имуществото, защото не могат да си изплащат кредитите, взети за покупката на панелите.

Трифонова и Тошев поясниха още, че КЕВР и министерството на енергетиката повече от четири години не спазват закона и по тази причина 273 фирми от бранша са обречени на фалит, а 1000 работни места вече са загубени. Затова те заплашиха, че след евроизборите ще унищожат публично фотоволтаична централа в Централна България и планират да затварят основните пътища в страната и граници, като ще поканят на събитието и посланици на страните от ЕС.

При посещението си вчера в Козлодуй министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново повтори, че тези производители

били финансирани веднъж от ДФ „Земеделие“


и втори път - чрез преференциални цени на електроенергията им. В резултат на това през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката, а по темата се произнесъл и Конституционният съд.

Относно позоваването на това решение протестиращите посочиха текст от него, в който се казва: „Съдът уточнява, че разпоредбата на § 18, ал. 1 ПЗР ЗИДЗЕ разпростира действието си единствено по отношение на тези производители на електрическа енергия от ВИ, които: първо, произвеждат чрез енергийни обекти, изградени със средства от национална или европейска схема за подпомагане, и второ, по отношение на които заявления за подпомагане са постъпили до влизането в сила на ЗЕВИ (Закона за енергията от възобновяеми източници - б.а.), обнародван в ДВ, бр. 35 от 3.05.2011 г., и в сила от деня на обнародването му“.

Протестиращите цитираха и отговор на министерството на енергетиката от 20 март 2019 г., относно схемите за финансиране по ЗЕВИ, в който

са посочени 7 такива, но не и селската програма.


През февруари 2017 г. от ЕК са поискали от нашата страна да даде информация дали има за неплатежоспособност на бенефициенти по ПРСР и какви действия са предприети за подпомагането им.

Късно следобед в понеделник стана известно, че в четвъртък Теменужка Петкова ще се срещне с протестиращите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Теменужка Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на КНСБ след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ по въпроса за развитието на сектора в страната.

Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от ресорното ведомство.

Кабинетът одобри позицията ни по дело на БЕХ срещу Еврокомисията

МС одобри позицията на Република България по дело Т-136/19 "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД срещу Европейската комисия пред Общия съд на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на кабинета. Страната ни встъпва в делото след одобрение от Общия съд на Европейската комисия.