От Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ днес започна анкетирането на преминаващи пътници за корупционни практики. Дейността е част от проекта „Остани чист, кажи НЕ на корупцията!“, изпълняван от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР в партньорство с Главна дирекция „Антикорупция“ в Румъния.

През целия ден ще се раздадат за попълване над 3000 анкети на български, румънски и английски език, които после ще бъдат анализирани. Пътниците трябва да отговорят дали са били спирани за проверка от органите на реда, какво е било отношението на длъжностното лице, да споделят за възникнали проблеми и имат ли оплаквания и препоръки. Преминаващите получават и листовки, минерална вода и летнички за ръка с логото на кампанията. В раздаването участват служители на службите „Антикорупция“ в двете съседни държави и доброволци от университети.

„Целта на кампанията е предотвратяване и разкриване на корупционни практики. Посланието към обществото е, че то трябва да е нетърпимо към тези прояви. Гражданите трябва да са информирани за своите права и отговорности и да знаят, че и те носят наказателна отговорност“, обясни директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Румен Ганев.

Кампанията ще продължи и на другите гранични контролно-пропускателни пунктове. След около месец анкетни листове ще се раздават на „Дунав мост 2“, след това на граничните пунктове със Сърбия, Северна Македония и Гърция. В реализирането на кампанияута участват и областните администрации.

Старши комисар Румен Ганев каза, че от началото на годината са образувани 45 досъдебни производства срещу служители на МВР по сигнали и вътрешни разработки. За 10 години има 700 присъди, сред които и за корупционни практики, на служители на МВР, но и хиляди наградени.

На граничния пункт днес бяха и директорът на дирекция „Антикорупция“ в Румъния Андрей Нистор, както и областният управител на Русе Галин Григоров.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Възрожденска къща стана декор за виртуална игра

Гимназисти от столичното 51-во средно училище „Елисавета Багряна“ създадоха виртуална игра за българска възрожденска къща. Тя е реализирана по двегодишния проект 3ducation – cultural voyage, финансиран по „Еразъм+“.

Хакери удариха и сайтовете на летищата във Варна и Бургас

След драмата с теча на информация от НАП, сайтовете на Летище Варна и Летище Бургас са хакнати в събота вечерта, съобщи Lupa.bg. Проверка на „Монитор“ показа, че страницата на варненското летище е възстановена, но денонощие по-късно на това в Бургас отново не работи.