От догодина само до 3 прасета в домашната кочина, вместо досега разрешените 5. Това каза земеделският министър Десислава Танева, след участието си в парламентарния контрол днес. Тя подчерта, че стопанствата трябва да са регистрирани и да спазват стандартите за биосигурност, за да се намалят рисковете от епизоотии.

По думите й, се очаква нови мерки за биосигурност да бъдат приложени у нас заради разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС), като за целта до края на годината


промените в нормативната уредба трябва да са факт.


Танева поясни, че до 30 септември трябва да приключи дебатът за новите мерки за биосигурност. "За нас е важно и в трите вида стопанства (свинекомплекси, фамилни ферми и стопанства тип „заден двор“ - б. а. ) да има съответните нива на биосигурност", коментира тя.

Земеделският министър отчете, че се наблюдава драстично намаление на активните огнища, благодарение на мерките по депопулация в огнищата на АЧС. Министърът информира още, че в понеделник очаква да приключи работата във фермата в Голямо Враново, където на унищожаване подлежат още 1000 свине майки и 3600 подрастващи.

В отговор на депутатски въпрос тя информира още, че

до момента са изплатени над 2 200 000 лв. обезщетения


на стопани в 12 области засегнати от заразата. Подадените заявления за обезщетение са били 7430, в 562 селища, разположени на територията на 90 общини в страната.

По време на обсъждането на първо четене в зала на промените в Закона дебата днес стана ясно, че намаляването на популацията на дивите прасета може да се затрудни в частните стопанства и защитените територии. На въпрос на „Монитор“ как ще се реши този проблем земеделският министър Танева поясни, че частните стопанства ще бъдат задължени да го направят. „Даже съм наредила да им се пусне уведомление, че популацията трябва да се намали, защото тя е резервоар на африканската чума по свинете“, отговори тя. По думите й в Северна Европа, където от няколко години се борят с АЧС популацията е намалена драстично и вече нямало дива свиня и за снимка.

Относно мерките за намаляване на популацията на глиганите председателят НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев каза за „Монитор“, че е

време да отпадне забраната за лов в зоните за биосигурност


и по този начин ловците да бъдат стимулирани да намалят популацията на дивите свине в районите си. По думите му, по време на ловните излети те по-лесно ще откриват умрелите от болестта животни, ще ги загробват и ще обеззаразяват мястото. „В противен случай трупът му може да остане естествен резервоар и от него други животни да се заразяват и да разнасят болестта“ обясни той. Според него сега ловците нямат интерес да информират за умрели от АЧС глигани, защото има риск да бъде забранен ловът в ловните им участъци.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две трети от биофермите още не са регистрирани

Две трети от биопроизводителите не са се вписали в електронния регистър седмица преди крайния срок. Към момента в него има регистрирани 2 516 биологични производители от общо 6 327, като в това число попадат търговци, преработватели и други, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

България и още 7 държави поискаха изравняване на плащанията в ЕС

България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния настояват за изравняване на субсидиите между страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от земеделското министерство. Това гласи декларация, подписана от министрите на земеделието на осемте източноевропейски страни по време на Конференция на високо равнище относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), проведена във Варшава.

Иновативни БГ продукти впечатляват на агроизложение в Париж

Сред мострите са и сухо кисело мляко и деликатес от кашу

Земеделският министър на Франция и на Кот” ди Воар посетиха нашия щанд

С иновативни биопродукти на наши производители България впечатлява на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж, който се откри днес. Той е част от Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“.