От догодина био продуктите влизат в детските градини

От догодина био продуктите влизат в детските градини

Увеличават дела на БГ плодовете и зеленчуци от 33% на 50%

Био продуктите влизат в менюто за хранене в детските градини от догодина. Това обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов по време на форума "Да! На българската храна".

В земеделското министерство


ще напишат изцяло нова наредба

към вече действащата схема " Училищен плод и училищно мляко". Тя съществува от 9 години и обхваща над 3600 учебни заведения на територията на страната, а децата, които се възползват от нея са над 470 хил. Нововъведението се изразява в повишаване на дела на българските плодовете и зеленчуците, предлагани в градините и училищата. Планираното увеличение е от една трета на 50%.

Съгласно приетия през март План за развитие на биологичното производство се предвижда до 2021 г. био храните в училищни столове и градини да бъдат поне 5%. Очаква се доставките да започнат още догодина, а първоначално

всяка четвърта от тях да бъде изцяло с български


биологични продукти.

"Наблюдава се изключителен ръст на биологичното производство последните 10 години", допълни Маринов. „Отчита се над 20 пъти увеличение на операторите на биопродукция. През 2008 г. земеделските производители, преработватели и търговци са били едва 300, а сега вече наброяват 6600. На форума бе предложена е и доставка на български пчелен мед, защото в страната се произвеждат 2500 т био мед“, добави той. И подкрепи идеята си чрез данни, според които България е немалък лидер по износа на мед, а купувачите са не само европейски страни, но и САЩ, Китай, Япония и Саудитска арабия.

Мариана Кукушева председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) го опонира. „Пакетите, които раздаваме през своите социални програми на хората в неравностойно положение, не са от храни произведени в България“, припомни тя. Освен това изрази своите притеснения, че след обезличаването на българския туристически продукт, ще последва същото и за българските храни. Като представител на един от преработвателите в страната, тя призова в бюджета

да бъдат включени мерки за скрит протекционизъм.


„Създали смее работна група специално за търговците на плодове и зеленчуци, изработването на регистър, който да легализира движението на плодове и зеленчуци, за да знаем откъде идва стоката“, обяви Маринов в отговор на нападките.

Той се съгласи, че мястото и истината са в преработката, с което подкрепи думите на депутата Йордан Апостолов от НФСБ, че не трябва да бъдем суровинна база на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.