От днес започва разхлабването на мерките

От днес започва разхлабването на мерките

От днес -12 април, се разхлабват част от мерките. Те бяха разписани със заповед на здравният министър проф. Костадин Ангелов миналия четвъртък, като предвиждат постепенното да влязат в сила до ркая на месеца.

От днес се отварят заведенията за хранене и развлечение в затворените им части при използване на не повече от 50% от капацитета им. Има и ограничение за работно време - между 6:00 и 23:00 часа.

Отново любителите на културни и развлекателни мероприятия ще могат ги посещават. Фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство могат да посрещат своите гости при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места. Последното важи за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви.

Разхлабването на мерки продължава и към края на седмицата от петък -16 април отварят игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. От тогава отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

В края на месеца – от 29 април отново отварят дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.


Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 


От днес се възобновява присъственият учебен процес за учениците от 1 до 4 клас и задължителните групи за предучилищно образование. Връщат се и учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания. Учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището също се връщат присъствено в клас. От този понеделник се връщат учениците от 7, 8 и 10 клас, а следващата седмица присъствено ще се обучават 5, 9 и 12 клас.


Освен това вече са разрешени присъствените групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. Възобновяват се семестриалните изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.