От днес общините кандидатстват по операция „Патронажна грижа +

От днес общините кандидатстват по операция „Патронажна грижа +"

От днес до 31 май 2021 г. всички общини в страната могат да кандидатстват по операция „Патронажна грижа +“ на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от социалното министерство.

Проектите им ще се оценяват веднага след подаването, за да няма прекъсване или забавяне при предоставянето на услугата. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., а патронажна грижа ще се предоставя до 30 юни 2023 г. В момента от нея се възползват около 43 000 души в страната. Всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с прогнозния брой нуждаещи се.
С „Патронажна грижа +“ се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги.
По новата процедурата се създават възможности за адаптиране на социалните услуги с цел превенция от заразяване с коронавирус. Общините ще могат да включат в проектите си дейности, свързани с дезинфекция на сградите на услугите, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения и изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.