От днес купуваме и продаваме ток за ден напред и от гръцката борса

От днес купуваме и продаваме ток за ден напред и от гръцката борса

Разширяването на европейския пазар на ток към България започва днес чрез обединението на нашата с гръцката борса на електроенергия. През есента предстои обединение и с румънския пазар. Това ще даде достъп до офертите за покупка и продажба на ток от цяла Европа, обясни в ефира на БНР изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.

По думите му, ползите от пазарна свързаност са повишаване на конкуренцията, защото ще има, както купувачи, така продавачи, повече, отколкото към момента. Което пък предполага и почти никаква възможност за упражняване на пазарна сила. „Няма да има екстремни цени, защото броят активни оферти, както купува, така и продава ще бъде доста по-голям. И най-вероятно цените в целия ЕС ще са все по-изравнени и по-изравнени предвид нарастващите обмени между държавите, когато това е възможно от гледна точка и на физическата свързаност“, твърди шефът на БНЕБ.

В края на миналата седмица работодателските организации поискаха отлагане на пазарното за доставките на ток от и за Гърция и предложиха да се изчака и свързването през Румъния с Централна и Западна Европа. За целта от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до министрите в оставка: на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Лъчезар Борисов, шефа на Българската независима енергийна борса Константин Константинов и председателя на КЕВР Иван Иванов.

Според последната публично достъпна информация, първото пазарно обединение на пазар „Ден-напред“ на граница България-Гърция е планирано за средата на май 2021 г. Важно е да се отбележи, че италианският и гръцкият пазар, с които ще се обединим, са най-скъпите електроенергийни пазари в цяла континентална Европа. С планираното обединение неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите нива в посока поскъпване на електроенергията на свободен пазар в България, въпреки частичното повишаване на конкуренцията в търсенето и предлагането, пише още в писмото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.