От днес до 31 март карантинираните могат да подават заявления за подвижна урна

От днес до 31 март карантинираните могат да подават заявления за подвижна урна

До 27 март избирателят може да провери за грешки в списъците

От днес до 31 март хората, поставени карантина, могат да подават заявления за гласуване с подвижна урна за вота на 4 април.

Самият образец на заявлението е публикуван на сайта на ЦИК в секцията „За избирателите“. То се подава до кмета на общината, района или кметството, но не по-късно от 3 дни преди изборния ден или до 17.30 часа на 31 март. Заявлението трябва да е саморъчно подписано. Но има няколко вариант за неговото подаване - от упълномощено лице, изпратено по пощата, факс, по мейл или електронно заявление през сайта на общината.

Това става по постоянен адрес или по настоящия, ако е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес. Не се прилагат документ за това, че дадено лице е под карантина, тъй като това ще бъде проверено служебно. В случаите когато се подава чрез пълномощник, се прилага и пълномощно в свободен текст. На територията на всяка община или район се назначава най-малко една подвижна СИК при наличие на поне 10 избиратели под карантина, който са подали заявление, че искат вот с подвижна урна.

Иначе До 27 март всеки гражданин, който има право да гласува на предстоящия вот през април, има възможност да провери в избирателните списъци дали има допуснати грешки с вписването на данните.Ако такива има, до същата дата можете да се подаде заявление за отстраняването на съответните грешки до общинската администрация в дадения район.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.