0

О т днес до 31 март хората, поставени карантина, могат да подават заявления за гласуване с подвижна урна за вота на 4 април.

От днес до 31 март хората, поставени карантина, могат да подават заявления за гласуване с подвижна урна за вота на 4 април.

Самият образец на заявлението е публикуван на сайта на ЦИК в секцията „За избирателите“. То се подава до кмета на общината, района или кметството, но не по-късно от 3 дни преди изборния ден или до 17.30 часа на 31 март. Заявлението трябва да е саморъчно подписано. Но има няколко вариант за неговото подаване - от упълномощено лице, изпратено по пощата, факс, по мейл или електронно заявление през сайта на общината.

Това става по постоянен адрес или по настоящия, ако е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес. Не се прилагат документ за това, че дадено лице е под карантина, тъй като това ще бъде проверено служебно. В случаите когато се подава чрез пълномощник, се прилага и пълномощно в свободен текст. На територията на всяка община или район се назначава най-малко една подвижна СИК при наличие на поне 10 избиратели под карантина, който са подали заявление, че искат вот с подвижна урна.

Иначе До 27 март всеки гражданин, който има право да гласува на предстоящия вот през април, има възможност да провери в избирателните списъци дали има допуснати грешки с вписването на данните.Ако такива има, до същата дата можете да се подаде заявление за отстраняването на съответните грешки до общинската администрация в дадения район.