От „Българско Черноморие“ срещу търсенето извори в пещерите на Витоша

От „Българско Черноморие“ срещу търсенето извори в пещерите на Витоша

От „Българско Черноморие“ ще обжалва пред компетентните органи разрушаването и източването на карстовите пещери в Природен парк „Витоша“, съобщават от организацията. Според тях планът за спасяването на Перник от безводието се прави рекламна цел от „самозвания хидролог“ Атанас Русев без екологична оценка, което е нарушение на Плана за управление на парк „Витоша“.

Тодор Георгиев от неправителствената организация обясни за „Монитор“, че в момента прилепите в пещерите са в зимен сън и е вредно да бъдат безпокоени. Според него всяка намеса с вземане на вода от тези места може да увреди безвъзвратно крехката екосистема там. Той изрази силно съмнение, че водата от пещерите ще може да помогне за решаване на водната криза в Перник.

От асоциацията припомнят, че на югозападните склонове в природен парк „Витоша“ попадат в няколко защитени зони и територии „Витоша“. По Натура 2000 зоните опазващи птиците и местообитанията и видовете, растенията и животните са „Витоша“ и „Река Палакария“. Защитена територия е природната забележителност пещерата „Духлата“.

Той изрази учудване защо този път иначе т. нар. зелени активисти и приятели на Русев от „За да остане природа в България“ не говорят нищо срещу тези планове и предположи, че може да става дума, защото техен човек ще изпълнява поръчката за търсенето на вода. „Те обикновено се въртят там, където излизат пари за екологични проекти за сметка на хората и собствениците. Макар, че те имат разработени и реализирани проекти именно за защита на прилепите. Сега мълчат“, каза Георгиев. Той изрази опасения, че в пещерите се планира да влизат пожарникари, които нямат понятие как се опазват пещерите.

Тази „иновативна“ идея струвала според създателя й 340 000 лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.