С басейните и покрива ще започне реставрацията на банята в

София пусна обществената поръчка за първия етап от обновяването

С басейните и покрива ще започне реставрацията на банята в "Овча купел"

Реставрацията на минералната баня в "Овча купел" ще започна с ремонт на покрива, фасадите на сградата и част от партерния етаж с басейните на него. Това стана ясно от обществената поръчка за първия етап от възстановяването на банята пусната от Столичната община.

Той е на стойност над 3,5 млн. лв. В него са включени изготвяне на инвестиционен проект – фаза „технически проект“ за първи и втори етап и започване на строителни дейности. Като в тях влизат: сутерена, с изключение на следните помещения от него - интерактивен лайфстрийм демо център; склад консумативи, перално стопанство и заседателна зала персонал; стълбище с прилежащ коридор, WC, aсансьор и топлинен център от източната част на сутерена. Ще се обновят партерния етаж със съществуващите басейни и принадлежащите към него помещения, без помещинията от Източен ризалит: предверие,  два кабинета, техническо помещение, стълбище и коридор към него, WC, aсансьор.

В първия етап от възстановяването банята ще се обновят фасадите на сградата, както и покрива.

Втората крачка от реконструкцията, която не обхваната от обществената поръчка, ще включва ремонт на помещенията от сутерена и партерния етаж, които не са включени в първия етап, целият първи етаж и помещенията от втория етаж на сградата, предназначени за обществено обслужване.

В документите към търга е разказана и историята на банята: "Сградата на минералната баня е построена между 1925-1928 г. и се явява шедьовър на модернизма в творчеството на арх. „Георги Овчаров“. След завършване на строителството през 1933 г. в близост до банята и минералния извор е изграден Комплекс за здравеопазване. Банята престава да бъде само хигиенна и е част от лечебния комплекс. Така функционира до края на 80-те години на ХХ в. От 1989 до 2002 г. частично са запазени изследователски функции в някой от помещенията. До днес са налице останките на научните лаборатории за изследване на минералната вода. През 2017 г. в банята възниква пожар, който нанася щети във вътрешното пространство, особено с помещенията с басейните и общите части".

В проектобюджета на София за 2021 г. е заложено завършване на реставрацията на централната минерална баня в Банкя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.