От април тръгва държавната помощ за бизнеса в Гърция

От април тръгва държавната помощ за бизнеса в Гърция

Без субсидии за аптеки, суперите и хранителната промишленост

Очаква се държавната помощ в Гърция за фирмите закъсали заради пандемията от корона вируса да тръгне от средата на април, пише „Катимерини“. Секторите, които ще бъдат изключени от пакета за подкрепа са супермаркетите, аптеките и хранително-вкусовата промишленост.

Бюджетните разходи за мерките, обявени от правителството, възлизат на 4,7 милиарда евро, но се очаква сумата да нарасне значително.

За първите стимулиращи инжекции (в допълнение към спирането на данъчните и осигурителните задължения) за запазването на работните места и предприемачеството ще бъде предоставена сума от 1 млрд. евро, но все още не се знае как ще бъде разпределена и колко компании ще я получат. Проектът вече е изпратен за одобрение до Европейската комисия.

На дневен ред обаче вече е спирането и на някои данъчни мерки, залегнали в тазгодишния бюджет. За самонаетите се предлага намаляване на прага на дела на доказания с електронни плащания доход от 30% на 20% или дори на 15%. Не е изключено даже използването на мярката да бъде замразено за цялата 2020 г.

Освен това се обсъждат извънредни данъчни облекчения като намаляване на ставката на корпоративния данък от 24% на 20%, което ще направи гръцкият бизнес по-конкурентен.

Предвижда се намаляване на транспортните такси и ДДС на въздушния транспорт, а също и на ДДС на местата за настаняване на 6% и на общественото хранене до 13% и на таксите върху нощувките в хотелите. С една година се отлага въвеждането на ДДС върху имотните сделки. Със същия срок се удължава използването на данъчната отстъпка от 40% при ремонта на недвижими имоти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.