От АБВ търсят истината за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев

От АБВ търсят истината за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев

Офицерът се застреля на полигона „Ново село“ преди дни, един от наказаните е след нахлуването на американски командоси в цивилен цех в Чешнегирово

Трябва да се знае каква е истината за самоубийството на младия ст.лейт. Тодор Манчев, който се застреля преди малко повече от седмица на полигона в Ново село. Офицерът е бил един от наказаните заради нахлуването на американски командоси в цивилен цех по време на щатско учение в Чешнигирово у нас в началото на лятото.

Самоубилият се Манчев до броени седмици е щял да бъде младоженец и профилът му не се връзва с това да слага край на живота си. „Затова искаме да си изясним дали става дума за нелеп инцидент, или става дума за оказван натиск“, съобщи на пресконференция местният лидер на АБВ Георги Илчев.

„Елемент на учението, включващо атакувания цех, няма. Учението е планирано изцяло от американски екип, посочено е 7-мо армейско-тренировъчно командване на САЩ. В учението обучаеми са единствено американски военнослужещи. Лицата, ангажирани и следящи изпълнението на учението, са екип от американски военнослужещи от съвместния център за подготовка в Германия. И най-важното – при ежедневните доклади към националната служба за ръководство и контрол на ученията, оценителите от САЩ не са докладвали на българската страна за напускане района на учението и за каквито и да било инциденти“, обясни той. По думите му в отговор от МО става ясно, че ангажимент и по организацията, и по провеждане, и контрол на това учение, е изцяло на американската страна. Затова според Илчев на този фон са необясними поредицата от производства и дисциплинарни наказания, които Българската армия (БА), предприе. „Ситуацията изглежда като намиране отново на изкупителни жертви, които да прикрият това престъпление, без да се получава вече два месеца отговор на основния въпрос – кои са виновните лица конкретно и осъщественото престъпление от кого е извършено и кой следва да бъде привлечен“, каза още той. Илчев посочи, че говори убедено, че става дума за престъпление, като се позова на константната практика на чл. 144 ал.3 от НК сочи, че винаги когато има цев, насочена към лице, е налице осъществяване на престъпния състав „заплаха с убийство“. „В този случай прокуратурата не може 2 месеца да стои безучастна“, каза още той.

Ние сме твърдо решение да стигнем до край в този случай и да не даваме възможност странични лица, свързани косвено или минимално с учението и с този инцидент, да носят тази отговорност, обявиха от партията.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.