От 90 до 600 лв. за кръв на черно

От 90 до 600 лв. за кръв на черно

През лятото цените падат, дилърите преценяват на място според облеклото и марката автомобил

Цената на кръвта в София на черно удари 600 лв. за една бележка, ако е от редките АВ и В групи. Тези за групи О и А вървят от 200 до 350-400 лева, установи проверка на „Монитор“ пред два хематологични центъра в столицата - Националния център по хематология и този в Университетската болница „Света Анна“.

Търговците са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. За по-голяма убедителност дори споменават и имена на хирурзи от различните софийски болници. За коремна операция се изискват най-много бележки – 4. През лятото цената им пада почти наполовина, тъй като тогава плановите операции в болниците спират заради горещините, оперират само по спешност и търсенето намалява. Каква цена ще поискат от „купувача“ дилърите на кръв преценяват на място според облеклото и марката на автомобила, с който е дошъл. Ако нуждаещият се е с по-лъскаво возило и марково облекло, се заковава най-високата цена.

Търговията на кръв у нас е забранена.

Санкцията е до 1000 лв.

а при повторно нарушение може да скочи на 10 000 лв. Въпреки това пазарът с кръв се шири без проблем. Глобени и санкционирани няма. Нормативната уредба допуска легално плащане на кръв и кръвна плазма само в случай, когато те са необходими за производството на ваксини, серуми и имуноглобулини, но търговията се осъществява не между физически, а между юридически лица, каквито са кръвните центрове и фирмите производителки на лекарствените препарати.

Цената на банка кръв варира и може да достигне до 500 лева, коментират медицински специалисти от Варна. Средната цена е 100 до 150 лева. Тези, които продават пред Районния център за трансфузионна хематология в двора на МБАЛ „Света Анна“, предлагат офертите си на хора с близки в операционните на варненските болници.

Има и платени кръводарители с редки кръвни групи. Но за жалост и

регистърът на платените кръводарители намалява

защото цената на кръвта е много ниска - 90 лв. за литър. Районният център за трансфузионна хематология осигурява дневно с 60 до 80 единици еритроцитен концентрат лечебните заведения в Североизтока.

„С болничните лечебни заведения имаме сключени договори за снабдяване с кръвни съставки на базата на изразходваната от тях кръв през предходната година. Те имат определени лимити за безвъзмездни количества и ако ги надвишат, получават платена кръв, но срещу 180 лв., а не за 90 лв.

Варненец е рекордьорът по кръводаряване в региона, като е дарявал от своята кръв 160 пъти. Изявеният донор е с изключително рядката кръвна група АВ с отрицателен резус фактор. В момента той е пенсионер“, обясни още д-р Йорданова.

По около 12 500 кръводарители преминават годишно през Кръвния център във Варна и даряват кръв. Всяка година там се преработват кръвните продукти на общо 23 000 дарители от Североизточна България, тъй като в Кръвния център е концентрирана цялата дейност по диагностика и преработка и за областите Добрич, Силистра, Шумен и Търговище. Броят на кръводарителите средно е около 60 на ден, но

кръводарителите у нас постоянно намаляват

кръвта е недостатъчна и с нея масово се търгува на черно.

Цената на сакчето кръв на черно в Русе надхвърли 250 лева. Ако кръвната група е от редките, а операцията е спешна, сумата може да е около 400 лева.

От години група роми са превърнали кръводаряването в доходоносен бизнес. Обикновено стоят в района на болницата и чакат някой притеснен близък на пациент да ги потърси. Те осъществяват логистиката и договарят заплащането. Разполагат със списък с телефонни номера на донорите на кръв и веднага се обаждат при нужда. Обикновено донорът пристига в рамките на половин час.

Много често нуждаещите се ползват и фейсбук групата „Кръводарители в Русе”, в която се обръщат за помощ. При спешни случаи често търсят съдействие и от медиите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.