БЕЗ ПОМОЩ: Под половината от хората с увреждания имат асистент

Неподвижните инвалиди могат да ползват личен помощник 168 часа в месеца

БЕЗ ПОМОЩ: Под половината от хората с увреждания имат асистент

Кандидатстват за помощта с формуляр, питат ги дали могат да режат с ножица или рисуват с молив

80 000 жители на страната имат право да ползват личен асистент. Само 37 500 от тях, или под 50%, обаче имат такъв. Общо личните асистенти в страната пък са само 38 627 - т.е. също наполовина на потенциалните ползватели на услугата.

 Това стана ясно от обосновката към проекта на постановление на МС за изменение на методиката за оценяване на потребностите на хората с увреждания, внесена за обществено обсъждане от социалното министерство. С въпросния документ реално се прецизира прилагането на промените в Закона за личната помощ, влезли в сила от 1 януари 2021 г. Те бяха приети от предния парламент през есента на миналата година и дадоха възможност на хората с увреждания и затруднения в придвижването и обслужването, имащи ТЕЛК над 70%, да ползват личен асистент. Същото важи и за деца с поне 90% увреждания.

С текстовете беше записано също, че държавата ще осигурява помощника за различно времетраене в зависимост от 4 различни степени на зависимост. При най-тежката - четвърта степен на зависимост, при която реално инвалидите не могат изобщо сами да се обслужват, се полага личен асистент за до 168 часа в месеца. Това прави

само 7 пълни денонощия, или 21 дни по 8 работни часа

Предвид факта, че в случая става въпрос за трудноподвижни лица или неспособни на самообслужване, още по време на дебатите в пленарна зала избухна спор какво ще правят те във времето, в което нямат помощник до себе си. За трета степен на зависимост часовете са наполовина по-малко - 84, което реално е под 4 денонощия. А за втора и първа степен на зависимост те са съответно 42 и до 15 часа на месец.

Самата степен на зависимост пък се определя въз основа на формуляр за самооценка, който хората, желаещи да ползват услугата, или техни представители трябва да подадат в специализираните отдели в дирекциите „Социално подпомагане“ към ресорната агенция по настоящ адрес на лицето с увреждания. Във формуляра има анкета, според която се определя физическото и психическото състояние на нуждаещия се от личен асистент. За целта е необходимо нуждаещият се или негов представител да отговорят на десетки въпроси. Анкетата съдържа 7 раздела с по средно седем или осем въпроса, което прави около 60 - 70 въпроса. Чрез тях се проверяват физическото състояние на човека, който трябва да каже

може ли да реже с ножица, или пък да рисува с молив

Друг въпрос пък е свързан с това доколко човек може да пазарува сам или да шие копчета. След като отговори на всички въпроси, на база отговорите се определят точки, според които пък се определя правото на ползване на личен асистент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.