От 65 000 и 110 000 евро сме готови да дадем за втори дом на юг от Бургас

От 65 000 и 110 000 евро сме готови да дадем за втори дом на юг от Бургас

Българите компенсират липсата на чужденци на пазара на ваканционни имоти

Българските клиенти са проявили сериозна активност в сключването на сделки с ваканционни имоти по родното Черноморие и са компенсирали отлива на потребителите от чужбина. Това е помогнало на пазара да остане стабилен през лятото на 2020 г., сочи доклад на строително-инвестиционната компания.

Кризата с коронавируса направи българите много по-активни. Така, противно на очакванията, сделките ни за лято 2020 се запазват на нивата от миналата година, отчитат от фирмата. Бюджетите на сънародниците ни не са по-различни от предходни години, отчитат още от компанията. За апартамент с една спалня в комплекс в Созопол те плащат средно 65 хил. евро, а за две спални - 100 хил.-110 хил. евро. Най-силният мотив на клиентите да се ориентират към покупка на жилище или вила на морето е

търсенето на изгодни възможности за съхранение на парите.

От компанията посочват още, че активността, замразена през март и април, се компенсира в края на сезона. Август и септември са месеците, в които са се случили по-голямата част от сделките за лятото. Расте и интересът на клиентите към ваканционните къщи.

Семейства с малки или в училищна възраст деца, със средни към високи доходи, които живеят в големите градове – това бе най-често срещаният профил на купувачите на вили в Созопол. Най-желани остават апартаментите с една или две спални. Повечето сделки клиентите изплащат с налични средства, а не с ипотеки, което затвърждава стремежа към сигурно вложение на спестяванията.

Купувачите през лято 2020 са

склонни да купуват имоти, които все още нямат Акт 16.

Има голям интерес и към проектите, чието същинско изграждане все още не е стартирало, отчитат още от компанията. Това, на което купувачите не са готови, е компромис с представата за втори дом на морето. Те държат на комфорт и функционално разпределение на имота си, на заобикаляща среда в унисон с природата, на разнообразие от услуги и удобства, близост до плажа. Те имат две изходни точки за тези свои изисквания. От една страна, искат да осигурят собствената си качествена почивка. От друга, разглеждат имотите и като инвестиционни. За тях е

важно имотът да е ликвиден и лесен за отдаване под наем.

Показателно е, че за период от 12 месеца от юни 2019 г. до юни 2020 г., когато са налични данни) размерът на общата строителна дейност (частна - публична) въз основа на издадените разрешителни за строеж в цялата страна възлиза на 18 511 , се е увеличил с 19,9% в броя на разрешителните за строеж, с 20,5% в площта и с 20,3% в обема.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.