От 60 до 200 лева по-голяма сметка за парно в София за декември

От 60 до 200 лева по-голяма сметка за парно в София за декември

176 лева за отопление на двустаен, 616 лева за голямо жилище

Студът и поскъпването на топлинната енергия с почти 50 процента сметките за парно за декември 2018 г. спрямо миналия отоплителен сезон. Това показа проверка на „Монитор“. Фактурите са от днес в касите и могат да се плащат.

176 лева ще плати домакинство за отоплението на двустайно жилище в квартал Лозенец, с 58 лева по-ниска или 118 лева е била фактурата му за декември 2017 г.

За просторен двустаен в полупразна кооперация в центъра на София декемврийската сметка излезе 250 лв. или с трийсетина лева повече на годишна база. За двустаен, чиито обитатели не ползват топла вода сметката за декември 2018 г. е само 123 лв.

За отоплението на по-голям апартамент разликата е още по фрапираща и


е с близо 200 лева по-висока.


През миналия отоплителен сезон семейството се е платило 420 лева за топлоенергията за последния месец на 2017 г. , а за декември 2018 г. сметката удря 616 кинта.

Скокът на фактурата спрямо по топлия ноември е още по-голям - стига до 68%. За топлото на двете стаи и кухнята през ноември 2018 г. сметката е била 105 лева или със 71 лева по-ниска отколкото за декември.

Средната месечна температура за декември 2018 г. в София е била +0,2 градуса, а година по-рано плюс 2,6 градуса. По-големият с почти 2,4 градуса студ е довел до по-голямо потребление. Междинно отчитане на общите топломери в абонатните станции на топлофикация показа, че към 20 декември


консумацията на топлинна енергия е била с 14% по-голяма.


Потреблението се е вдигнало още през следващите 10 дни заради празниците и повечето почивни дни. От друга страна сметката е скочила още заради 16% по-високата цена на топлината, спрямо миналия отоплителен сезон.

Прогнозните месечни сметки са изчислени въз основа на миналогодишното потребление на конкретния потребител с коригиращ коефициент, който отчита по-високи или по-ниски външни температури и съответната на тях промяна в потреблението в блока.

При ежемесечен отчет на уредите върху радиаторите, сметката е реална, припомнят от „Топлофикация София“. Дружеството прави 3% отбивка от сумата за декември, ако клиентът я плати до 30 януари. Така за посочената по-горе 170 лева сметка за жилище в кв. „Лозенец“, абонатът ще плати с 5 лева по-малко, ако се вмести в срока.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.