От 4 февруари: Големите ученици на чина по схема (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
3

Здравните власти на съвещание при премиера

От 4 февруари: Големите ученици на чина по схема (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Решават за мерките в четвъртък, при скок на болните пак ги затягат

  • Обмислят ресторантите да работят на 50% до 22,30 часа
  • Компромис се търси и за моловете
  • Борисов: Подсигурено е на всеки да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. Това стана ясно по време на работно съвещание свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб за противоепидемичните мерки в страната, съобщиха от "Дондуков" 1.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов и допълни, че моловете се водят големи предприятия и по закон не могат да бъдат подпомагани и хората там оставали хем без работа, хем без подкрепа от държавата.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи
заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

Министър-председателят подчерта, че трябва ясно да се знае, че държавата харчи много пари. "За 40 хиляди работници социалното министерство трябва да издаде 40 хиляди платежни нареждания", даде за пример той.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание.

Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители. „По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването и изясни, че е осигурено портфолио от всички видове ваксини така, че от всеки вид да може да бъдат имунизирани приблизително 3 милиона души. Той припомни, че при остатък на ваксини ще бъдат подпомагнати Западните Балкани и страните от Югоизточното партньорство. От думите му стана ясно, че в средата на февруари пък се очаква трета ваксина и е създадена организация за имунизиране на голяма група българи.

Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът. Той коментира, че в предизборна ситуация трябва да се повтаря, че решението за ваксините е на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. "Към този момент България ще заплати 305-310 млн. лв. За съжаление в някои от заводите, технологично бяха забавени производствата. Това, което се доставя по квота за България се поставя веднага. Важно е да се знае, че следващите две седмици се очакват повече дози", коментира Борисов и заръча да се създаде организация за масовата имунизация.

Борисов сподели, че е гледал репортаж от село, в което учителите не искали да се ваксинират и заръча на образователния министър Красимир Вълчев да изпрати представител на Щаба там, за да им обясни всичко за ваксинацията.

Премиерът за пореден път благодари на всички медицински лица и заръча да се мисли и за психическото здраве на хората. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.