От 3,17 до 8,36 лв. за кубик варира социално поносима цена на водната услуга, изчислена от КЕВР в доклада за промените за догодина. Най-висока - 8,357 лв. кубик, е в столицата, а поисканата за догодина около 3 кинта или над 2 пъти под този лимит. Най-ниската граница на социална поносимост на цената на водната услуга от 3,17 лв. куб. м е определена за абонатите в Кърджали. Там обаче разликата с очакваната от нова година цена е само около половин лев.

В Шумен, където от години имат проблеми с качеството на водата и повреди по мрежата

разликата е още по-малка само 27 ст.

за кубик. Догодина на шуменци може да им се наложи да плащат по 3,52 лв./куб. м. В Перник, притиснат от незапомнена водна криза, прагът на социална поносимост на цената е 4,607 лв., а сегашната цена на услугата в миньорския град е доста по-ниска, почти 2,27 лв. за кубик. Успокояващото в случая е само обещанието цената да не скача. За това от местното дружество са изпратили питане до КЕВР дали може да предвидят и по-ниски цени за абонатите, издължаващи си сметките в срок. От регулатора са пояснили, че ВиК операторите не са длъжни да подават заявления за влизане в сила на одобрените в бизнес плановете цени. От КЕВР казаха неофициално за „Монитор“, че въпросните цени са лимит и всяко дружество може да калкулира услугата и по по-ниска тарифа.

Двойна разлика между поисканата за догодина цена и социално пределната е отчетена и в Стара Загора. В града под липите от 1 януари ще им калкулират по 2,294 лв., а социалният лимит е 4,75 лв. В София-област обаче поисканата средна цена от 3,42 лв./ куб. м е


точно колкото изчислената за социално поносима


По повод водната криза, регионалният министър каза в парламента, че цената на водата ще остане социално поносима и през новата година, въпреки водната криза в различни общини на страната. „В новия закон за ВиК ще бъде заложено, че цената на водата ще бъде в социално поносимите граници. Ще търсим други регулаторни механизми, които да подпомогнат съществуването и нормалната работа на ВиК дружествата“.

Народното събрание възложи на министъра до 15 май да подготви и да обяви за обществено обсъждане проект на закон за ВиК. След разискванията за водната криза в страната, депутатите задължиха министъра да информира парламента два пъти годишно - през юни и декември - за напредъка по изпълнение на Стратегията за развитие на ВиК сектора.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки десети кантар ни удря в грамажа (ТЕМАТА)

Всеки десети проверен кантар ни удря в грамажа, защото не съответства на законовите изисквания. Това са установили проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в магазини, на пазари и тържища в цялата страна.

A1 стартира с продажбите на сгъваемия Samsung Galaxy Z Flip

След дълго очакване започнаха и официалните продажби на Samsung Galaxy Z Flip – първият сгъваем смартфон на Samsung с разгъване тип мида (флип). Устройството, което беше представено на бляскава церемония на 11 февруари заедно с новите флагмани от S20 серията на Samsung, вече може да бъде закупено от А1.

БАБХ затвори цех за разфасоване на птиче месо в Луковит

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прекрати затвори предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит. За унищожаване са насочени 82 тона и 461 кг птичи продукти, които в момента на проверката са били с изтичащ срок на годност. Не е допуснато разпространението на продукция от предприятието за търгуване.