Всеки шести българин с пенсия от чужбина я получава от страна извън Европейския съюз. Към края на август 29 506 българи вземат парите си за старини от чужда държава. Това са хора, които са работили зад граница и вземат пенсии на база на международни спогодби и европейски регламенти. От всички нашенци с чужди пенсии 4686 са тези, които са се трудели в страни извън Европейския съюз.

При определянето на средствата за старини се сумира стажът от двете държави и всяка от тях отпуска сума според положения труд в страната, обясняват експертите от осигурителния институт. Така например ако един мъж има 25 години трудов стаж у нас и още 10 години в друга държава, той ще получи пенсия от НОИ в размер на базата само на осигурителния доход за тези 25 години. Доходът за останалите 10 години ще има значение при отпускане на пенсия от другата държава. Ако наш сънародник е работил прекалено кратко в друга страна, то пенсията му се отпуска само от България, като стажът му се признава за български, уточняват експертите. Най-много са чуждестранните пенсии от Русия. 3323-ма нашенци взимат рубли за старини. От 2016 г. насам според промените в пенсионно-осигурителното законодателство между Русия и България е възможно при сумирането на стажа да бъде включен и такъв, който е придобит в някоя друга държава. Условието е една от двете страни да има подписана спогодба с нея. След дългогодишна работа в Украйна над 600 емигранти са си осигурили пенсия от там. 168 българи пък получават преводи от Израел. Най-често сънародниците ни работят като домашни помощници или строители. Българка пише във форум, че получава по 351 шекела за около 4 години работа в Израел. Това означава, че месечно тя си добавя към българската пенсия по 141,43 лв. Най-малко са тези, които получават пенсиите си от Исландия и Черна гора - по един човек, и от Южна Корея – трима. Пари за старини от страни извън ЕС сънародниците ни взимат и от Канада, Молдова, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Данните на НОИ показват, че най-популярната дестинация за работа на стария континент за българите е била Германия. Там са се трудили 6780 нашенци. За да се вземе германска пенсия са нужни само 5 години стаж, а пенсионната възраст е 67г., става ясно от справка в сайта на Европейския съюз. Заради глада за медици в Германия, много наши сънародници са избрали да работят там срещу по-високо възнаграждение.

5185 българи пък взимат евро за старини от Гърция. Пенсионната възраст в южната ни съседка е по-малка – 62 г., но се изисква по-продължителен трудов стаж – 15 години. За последните 11 години броят на българите, които получават пенсии от чужбина, е нараснал малко над 3 пъти. През 2007 г. те са били около 9000. Само до 2015 г. те вече са стигнали до 18 000. Големият брой чужди пенсии, които получават нашенците, се дължи на влизането ни в ЕС и отварянето на границите за пазара на труда. Други пък завършват образованието си в чужбина и избират да останат там заради по-високите възнаграждения.

Не всеки български гражданин, който получава пенсия от друга държава, е изпълнил условията по българското законодателство, уточняват експертите. Същото важи и за хората, на които им е отпусната българска пенсия, а имат стаж и в чужбина. И в двата случая те могат да са покрили изискванията в едната страна, но да не са го направили в другата и да взимат само една пенсия, докато покрият критериите за другата, добавят още от осигурителния институт.

53 346 по-малко излезли в заслужен отдих за 10 години

Пенсионерите у нас са намалели с 53 346 през последните 10 години, показват данните на НОИ. През 2008 г. те са били 2 214 880, докато към юни 2018 г. са 2 161 534. Само от края на 2017 г. до сега възрастните хора у нас, които са излезли в заслужена почивка, са с 11 219 по-малко. Повечето от тях получават лични пенсии - 2 051 878, а тези, който взимат наследствени са 109 656. За първите шест месеца пък новоотпуснатите пенсии за военна инвалидност са 13. За същия период на миналата година те са били с 6 повече.

От данните на осигурителния институт става ясно още, че всеки четвърти пенсионер е с ТЕЛК-ово решение. Средната възраст, на която са излезли в заслужен отдих пък, се е увеличила с 5 години от 2000 до 2017 г. Междувременно парите, които дава НОИ за пенсии, също са нараснали – те са почти 4 пъти повече. Докато за 2000 г. институтът е изплатил над 2,4 млрд. лв., през 2017 г. сумата вече набъбва до около 9 млрд. лв. За първото шестмесечие на тази година пък за пенсии са отишли над 4,6 млрд. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.