От 2021 г. в София: Плащаме за зелена зона и в събота

Общинският съвет прие промени в наредбата за организация на движението в града

От 2021 г. в София: Плащаме за зелена зона и в събота

Платеното паркиране в „Яворов“ и „Иван Вазов“ набъбва с над 1000 места

  • COVID-19 спря разширението на синя зона
  • Вадим онлайн стикера за паркиране

Зелената зона в София ще работи и в събота от януари 2021г. Това реши Столичният общински съвет като прие промени в Наредбата за организация на движението в града. Така през почивния ден зелената зона ще работи от 10 до 18 часа, а промените влизат в сила от 4 януари догодина.

Освен работното време зелената зона ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места. Те ше бъдат обособени в горната част на квартал "Яворов" и в зоната около пазара "Иван Вазов".

Както Агенция "Монитор" вече съобщи, в „Иван Вазов“ платено паркиране ще се разшири с 880 места на територията, оградена от ул. "Бяла черква" и булевардите "П.Ю.Тодоров", "България" и "П.Каравелов". Други 210 места места пък ще бъдат разкрити в "Яворов". Те ще се намират в карето между булевардите "Цариградско шосе", "М. Еминеску", "Шипченски проход" и ул. "Акад. Людмил Стоянов".

С промените в наредбата се въвежда и изцяло винетен стикер за зоните за платено паркиране. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. За шофьорите, чийто автомобили нямат годишен технически прегледат ще се отказва винетен стикер.

Въвеждат се и рестрикции за броя на автомобили, които може да се регистрират в зоните от една домакинство. Досега имаше възможност за винетки за три автомобила, сега се ограничват домакинствата до две коли.

Облекчения има и за хората с увреждания, ползващи инвалидните места за паркиане. Отпада задължително ходене по комисии, както и няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Според вносителите на доклада всички тези промени ще доведат до подобряване на мобилността в града.

Първоначално в наредбата бе заложено синята зона да бъде разширена повече от двойно - от 5000 на 12 000, както и да работи в неделя, но беше отложена. "Отказахме се да от разширяването на синята зона, заради усложнената обстановка с коронавируса и не е момента да се натоваряват хората с резки промени", обясни един от вносителите на промените и зам.-председател на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.