От 2020-та пробите за отровени пчели стават безплатни

От 2020-та пробите за отровени пчели стават безплатни

Държавната лаборатория чака акредитация

Пробите за отровени пчели от химикалите за растителна защита от догодина стават безплатни. Това се предлага в проекта на новата Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2020 - 2022 г.

Проектът й и условията и редът за прилагане на мерките от нея са качени за обществено обсъждане на сайта за обществени консултации на министерския съвет.

Отпускането на средствата ще става по мярка Е


чрез която се финансират приложни изследователски програми в областта на пчеларството, включен е мониторинг на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие, уточниха за „Монитор“ от земеделското министерство. Мониторингът ще помогне при решаване на проблемите, свързани с евентуално хронично отравяне на пчелните семейства, което е честа предпоставка за отслабване на имунитета им с последващо влошаване на здравословното състояние. Допустими кандидати по дейността са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза. Като допустими се приемат разходите за вземане на проби от пчели, както и изпращането и изследването на пробите в акредитирана лаборатория.

Вземането на проби е

съобразно разработена от БАБХ методика


Възможно е част от сдруженията, които са кандидатствали и са допустими по дейността, при добра организация да подадат и проби от пчелини, в които е имало подмор вследствие на проведено растително-защитно мероприятие. В този случай разходите ще се покрият от сдружението - бенефициент по дейността. В общия случай няма промяна в нормативната база и при настъпил масов подмор при спазване на процедурата пробите се изпращат за анализ от и за сметка на собственика на пчелина.

Пчеларят Сребрин Илиев обясни, че основният проблем е пробите да се вземат бързо и да се знае, когато изследването не установи отравяне с пестициди или други препарати за растителна защита, кой ще плаща разходите. „Важно е също

да се търсят парите от извършителя на отравянето“


поясни той и добави, че е редно пробите да се вземат от ветеринарите, а не от пчеларите. Илиев поиска и програмата за субсидиране на пчеларите да има винаги отворен прозорец и да се отпускат пари за подобни изследвания и за лекарства, защото често пчелите биват тровени от необявени пръскания по нивите.

От земеделското ведомство информираха още, че в средата на 2019 г. БАБХ e закупила необходимото лабораторно оборудване за извършване на анализи на пчели със съмнение от отравяне за нуждите на Централната лаборатория за химически изпитвания и контрол (ЦЛХИК). Оборудването е монтирано и лабораторията е подала необходимите документи, за да се акредитира за изследване на пчели и пчелни продукти.

При съмнение за отравяне с продукти за растителна защита към момента в страната се правят анализи на пчели в частна лаборатория в Пловдив, която е акредитирана за анализи на пчели. При необходимост от арбитраж се използват европейските референтни лаборатории.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.