10 милиона лева са предвидени за нов компонент по процедура „Работа“, като целта е да се осигурят и привлекат  нови социални работници. Заплатата от 1200 лева бруто за студенти, завършващи специалност „Социални грижи“, ще осигури държавата по Оперативна програма развитие на човешките ресурси от началото на следващата година.

Това е средната за сектор социални дейности заплата, а по-високото предвидено възнаграждение ще се предоставя на завършващите обучението си студенти в специалност „Социални дейности“. Това заяви зам.министър Зорница Русинова на семинар в Боровец.

Необходими са млади хора в този сектор, коментира зам.министърът на труда и социалната политика: „Още през следващия месец ще се опитаме да привлечем студенти по социални дейности и в рамките на 1 година ще покриваме възнагражденията им, този ресурс ще покрие около 500 човека(студенти)“.

Социалното министерство ще субсидира и вече действащите социални работници, като им добави половин минимална работна заплата, за период от 6 месеца, като по този начин ще се компенсира и разминаването във възнагражденията на тези служители, коментираха експертите от министерството.

Други 14 милиона пък са предвидени за изграждане на нови центрове за деца в маргинализираните общности и махалите. Тези услуги са подготвителни за децата, подкрепят малцинствените общности за социализация и са вариант за тази част от обществото да не отпада от образователната система. Тези 14 милиона ще са равно разпределени – критериите са свързани с броя и съотношението на децата. Ще бъдат изградени между 10 и 15 нови центъра, там където има най-голям недостиг и въобще липсват детски ясли и градини.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Готвят закон за индустриалните зони 

До седмица ще бъде готов закон за индустриалните зони, с които ще се облекчат процедурите за инвеститорите. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на форум на Националното сдружение на общините.

България категорична: ЕС не може да узакони Истанбулската конвенция без съгласието ни

Правителството потвърди пред Брюксел, че нямаме намерение да признаваме Истанбулската конвенция. Министрите приеха позиция, адресирана до Съда на Европейския съюз, в която изрично посочва, че няма как да бъде узаконена Истанбулската конвенция без съгласието на всички страни-членки.

Мошеници пробваха печалба с менте-евро в казино

Фалшива 20-еврова банкнота пробваха да вкарат в обръщение двама клиенти на игрална зала в Сливен. Случаят е станал малко преди полунощ на 10 декември, когато добре познатият на криминалистите 44-годишен Димитър Недялков и ортакът му, 38-годишният Пламен Добрев, които междувременно профукали всички си набилчни левчета пробвали да преметнат крупието, предлагайки му фалшивката.